Θεσσαλία: Ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ με συμμετοχή αγροτών

Εργαζόμενοι απεργοί, αγρότες με τρακτέρ, μαθητές και φοιτητές συναντήθηκαν στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και στις μαζικές πορείες που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στις πόλεις της Θεσσαλίας.  
Λάρισα
Από τις πιο μαζικές και μαχητικές ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία Λάρισας το πρωί της Πέμπτης 12 Νοέμβρη.
Την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο εξέφρασαν εργαζόμενοι, αγρότες, μαθητές και φοιτητές που διαδήλωσαν υπό τις σημαίες του ΠΑΜΕ.
Οι αγρότες παρέταξαν στους κεντρικούς δρόμους τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία της ΟΓΕ. 
Πραγματοποιήθηκαν δύο προσυγκεντρώσεις, μια από μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές στην πλατεία Εβραίων και μία από εργαζόμενους στο Εργατικό Κέντρο της πόλης κι έπειτα όλοι συνέκλιναν προς την κεντρική πλατεία. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιώργος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.(Δείτε ΕΔΩ video)
Στην ομιλία του ο Τάσος Τσιαπλές τόνισε μεταξύ άλλων:
«Εμείς αξιώνουμε τώρα:
Να σταματήσει η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης!
Να μπει τέρμα στην άγρια φοροληστεία! Κανένα σπίτι, μικρομάγαζο, μικροχώραφο, στα χέρια τραπεζίτη! Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκό νοικοκυριό.
Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους!
Όχι στην απλήρωτη και εκ περιτροπής εργασία, τις μειώσεις μισθών και τις ατομικές συμβάσεις. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, χωρίς ΣΣΕ και ανασφάλιστος. Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα του 2009!
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
Να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, καμία συμμετοχή της χώρας μας, απομάκρυνση των ξένων βάσεων και έξοδος από το ΝΑΤΟ. Στήριξη στους πρόσφυγες, όχι σε πνιγμούς και κέντρα - φυλακές. Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν και της Frontex».
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε πως «συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση, που υλοποιούσαν και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τώρα με απύθμενη υποκρισία, κάνουν τάχα αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, ορκίζονται πίστη στην ΕΕ, στους μεγαλοεπιχειρηματίες» και πως «η λύση των προβλημάτων μας, δεν μπορεί να έρθει με καμία πολιτική διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος, όπως έδειξε η ζωή. Οι κυβερνήσεις μπορεί να εναλλάσσονται, αλλά οι πολιτικές παραμένουν αντιλαϊκές, όσο κουμάντο θα κάνει η τάξη των καπιταλιστών. Μια νέα κρίση, υποβόσκει στην Ελλάδα και διεθνώς, οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών οξύνονται και φέρνουν νέους πολέμους, με υπαρκτό τον κίνδυνο και της άμεσης εμπλοκής της χώρας μας, αφού τα Βαλκάνια και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, είναι πεδία σκληρών αντιπαραθέσεων για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τα περάσματα αγωγών και για τη σημασία της περιοχής.
Για να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, χρειάζεται εμείς να πάρουμε τα μέσα παραγωγής και το κουμάντο σ’ αυτό τον τόπο, αρνούμενοι να πληρώσουμε το καπιταλιστικό χρέος, σπάζοντας τα δεσμά ΕΕ και ΝΑΤΟ».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε ότι «σήμερα χρειάζεται η μαζική οργάνωση στα σωματεία, τους τόπους δουλειάς, η ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας και της δράσης τους, η υιοθέτηση των αιτημάτων και της γραμμής πάλης που προτείνει το ΠΑΜΕ, η άνοδος της πάλης ενάντια στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, το δυνάμωμα της συμμαχίας μας με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε όσους αγωνίζονται, σε όσους το σύστημα και οι πολιτικές του εξαθλίωσαν, στους πρόσφυγες και μετανάστες».
Πρόσθεσε «να ετοιμαζόμαστε για νέα πανεργατική απεργία όταν η κυβέρνηση πάει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, δυναμώνουμε τις δράσεις μας για την ανεργία, την Υγεία, ενάντια στις διακοπές ρεύματος, τους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών και κάθε άλλο πρόβλημα. Μπορούμε να τους νικήσουμε αν όλοι μπούμε οργανωμένα στον ταξικό αγώνα και σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ.
Καρδίτσα
Με μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στην Καρδίτσα τα τελευταία χρόνια, απάντησαν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες, οι φοιτητές και οι μαθητές στα νέα και παλιά μνημονιακά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Μαζική ήταν η παρουσία των μαθητών από σχολεία που είναι σε κατάληψη και των φοιτητών της Κτηνιατρικής Σχολής. Τα καταστήματα έμειναν κλειστά με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου.
Οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία όπου πραγματοποιούνταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας σε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση που χαρακτηρίζονταν από παλμό και αγωνιστικότητα. Απεργιακές φρουρές από πολύ νωρίς το πρωί περιφρούρησαν την απεργία στις αλυσίδες καταστημάτων της πόλης.
Τη συγκέντρωση άνοιξαν με χαιρετισμούς ο Κ. Φιλίππου από τους μαθητές, ο Κ. Οικονόμου από τους φοιτητές και ο Βαγγέλης Μπούταςαπό τους αγρότες, που τόνισαν τη σημασία της οργανωμένης και κοινής δράσης και αγώνα για την ανατροπή της βαρβαρότητας που βιώνει ο λαός.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέλιος Σαριδάκης, πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η σημερινή απεργία είναι η αρχή! Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο, σε κάθε τόπο δουλειάς. Με τα αιτήματά μας, τους στόχους και την κατεύθυνση της πάλης. Απαντάμε με νέα γενική απεργία στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Δημιουργούμε στην πράξη ένα τεράστιο λαϊκό τείχος, ώστε να μπλοκάρουμε τα αντιλαϊκά - αντιασφαλιστικά μέτρα. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών του νομού μας που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα!».
Στην κεφαλή της πορείας που ακολούθησε ήταν τα τρακτέρ των αγροτών. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στην πλατεία δικαστηρίων στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών.
Τρίκαλα
Από τα χαράματα σήμερα, ανήμερα της πανελλαδικής απεργίας, οι ταξικές δυνάμεις στα Τρίκαλα έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στους τόπους δουλειάς. Έτσι, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται σε σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έδωσαν το «παρών» στην πύλη της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Τρίκκη» για να στηρίξουν έμπρακτα τους απεργούς εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι στο «Τρίκκη» βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εδώ και σχεδόν 2 μήνες, ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας για ατομικές συμβάσεις εργασίας. Παραμέρισαν την εργοδοτική πλειοψηφία του επιχειρησιακού τους σωματείου, συγκρότησαν με μαζικές συλλογικές διαδικασίες Επιτροπή Αγώνα, η οποία πήρε μέτρα για την οργάνωση και επιτυχία της απεργίας στο εργοστάσιο.
Πριν από τις 9.30 το πρωί τα μπλοκ των εργατικών σωματείων, των συνταξιούχων, αλλά και αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με τα τρακτέρ τους άρχισαν να παίρνουν θέση ήδη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου είχε καθοριστεί η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Με ιδιαίτερο νεανικό παλμό και τα μπλοκ των μαθητών που κατέφθαναν από τα σχολεία τους, φωνάζοντας «Μαθητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά».
Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αποστόλη Θωμόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη», στη συνέχεια χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε μαθητής εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Τρικάλων, καθώς και ο Δημήτρης Αρμάγος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος «Τρίκκη».
Η κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τον Γιώργο Λιατίφη, μέλος της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων.
Τη συγκέντρωση διαδέχτηκε μεγάλη και μαχητική πορεία στους δρόμους των Τρικάλων, όπου οι αγρότες με τα τρακτέρ τους μπήκαν στην κορυφή της, ενώ στη συνέχεια τα μπλοκ εργατών και μαθητών έδιναν ιδιαίτερο παλμό με τα συνθήματά τους.
Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε και στην Καλαμπάκα, στην κεντρική πλατεία.
Βόλος
Εντυπωσιακή σε όγκο και μαζικότητα ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Βόλο. Με βάση τις εκτιμήσεις ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων 4 χρόνων, με εκατοντάδες εργάτες από τις βιομηχανίες, νέους, συνταξιούχους και γυναίκες. Κυριολεκτικά η πόλη βούλιαξε από την πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους. (Δείτε ΕΔΩ video)
Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Λάζαρος Τσελεπής, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην «Κόκα - Κόλα», ο οποίος αναφέρθηκε στην απαράδεκτη απόφαση της εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο στο Βόλο και να πετάξει στο δρόμο τους εργάτες. Δήλωσε ότι οι εργάτες του εργοστασίου δεν πρόκειται να επιτρέψουν αυτή την εξέλιξη, ότι από χθες έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου και κάλεσε σε στήριξη του αγώνα τους. Εξέφρασε την αποφασιστικότητα των συναδέλφων στο εργοστάσιο, τονίζοντας ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της λεγόμενης ανάπτυξης για την οποία μιλάνε η κυβέρνηση και το κεφάλαιο.
Στη συνέχεια έγιναν χαιρετισμοί από τους Μαρία Μαμούχα, επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης Αγροτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου και μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας της ΠΑΣΥ, Δέσποινα Παληά, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας της ΠΑΣΕΒΕ και του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου και η κεντρική ομιλία έγινε από τον Κώστα Στεργίου, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και βουλευτή του ΚΚΕ.
Στην ομιλία του ο Κ. Στεργίου, κάλεσε σε νέα απεργιακή συγκέντρωση την ημέρα που η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση τα νέα μέτρα και τόνισε ότι μέχρι τότε πρέπει να ενταθεί η δράση των σωματείων, των επιτροπών αγώνα, των λαϊκών επιτροπών ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ σε λαϊκές οικογένειες, για τη στήριξη των ανέργων και να παρθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και οργάνωσης ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ. Κάλεσε σε στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της «Κόκα - κόλα», αλλά και της ΒΙΣ και των Καθαριστριών των σχολικών κτιρίων.
Σκόπελος
Η απεργιακή συγκέντρωση στη Σκόπελο έγινε στις 10.30 π.μ., στην παραλία του νησιού των Βορείων Σποράδων.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την απόφασή τους να παλέψουν ενάντια στο νέο κύμα επίθεσης που έρχεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα οι ψαράδες του νησιού προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού με τις ψαρόβαρκές τους,

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget