Μαζικές και με παλμό οι απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στη Βόρεια Ελλάδα

Σε δεκάδες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν σήμερα απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας ενάντια στο νέο κύμα επίθεσης που έρχεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις.
Συγκεκριμένα:
Γρεβενά
Μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στα Γρεβενά, όπου συμμετείχαν οργανωμένα και οι μαθητές των τριών Λυκείων της πόλης, με κεντρικό σύνθημα «Η νεολαία έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά». Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ και των μαθητών. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιάννη Κλεισιάρη, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γρεβενών, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι η σημερινή απεργία πρέπει και μπορεί να συνταράξει το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, τη συγκυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική και την ΕΕ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
Κιλκίς
Πλήθος εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς, ενώ ξεχωριστή ήταν και η παρουσία νέων ανθρώπων.
Απόφαση συμμετοχής είχε πάρει ο Σύλλογος Σπουδαστών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κιλκίς, ενώ συμμετείχαν οργανωμένα οι μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Κιλκίς και το 2ο ΕΠΑΛ Κιλκίς.
Χαιρετισμό απηύθυναν από το ΜΑΣ η Μπιργκιούλ Μαξούμ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ Κιλκίς και η Ειρήνη Χατζή, αγρότισσα, εκ μέρους της ΠΑΣΥ.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θόδωρος Αθανασιάδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΟΤΑ Κιλκίς - Παιονίας, εκ μέρους της Γραμματείας Κιλκίς του ΠΑΜΕ.
Κοζάνη
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων σπουδαστών, μαθητών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων και αγωνιστικό παλμό έγινε η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Κοζάνης.
Στη συγκέντρωση μίλησε εκ μέρους της ΠΑΣΥ ο Αβραάμ Εργές και από τη Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ ο Βαγγέλης Δεληολάνης.
Κατερίνη
Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συμμετοχή απεργών από πολλούς τόπους δουλειάς, εργοστάσια κ.λπ., την Επιτροπή Αγώνα πενταμήνων του δήμου, μαθητές από σχολεία της πόλης. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε η Κατερίνα Κουρίτα, μέλος της Γραμματείας Κατερίνης του ΠΑΜΕ. 
Αλεξανδρούπολη
Η Γραμματεία Έβρου του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης.
Μαζική ήταν η συμμετοχή και από τους κλάδους του Εμπορίου και του Επισιτισμού. Στη συγκέντρωση εκφράστηκε η κοινή πάλη εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, ανέργων και φοιτητών.
Έγιναν χαιρετισμοί από την τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, τα Σωματεία Συνταξιούχων και το ΜΑΣ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης. Η πορεία σταμάτησε στο υποκατάστημα της ΔΕΗ για να εκφραστεί η αντίθεση στις διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά.
Βέροια
Μαζική και δυναμική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Βέροια. Το «χρώμα» έδωσαν δεκάδες μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαθητών της Βέροιας.
Στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ωρολογίου μίλησαν οι Κώστας Μήτσκας από την ΠΑΣΥ, Κούλα Χατζηθεοδωρίδου από την Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ, εκπρόσωπος του Συντονιστικού των Μαθητών και οΣούλης Ανδρεόπουλος εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα: «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις, θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις» κ.ά.
Κομοτηνή
Στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε το πρωί η εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Συμμετείχαν εργαζόμενοι, άνεργοι, ΕΒΕ και νέοι, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία των αγροτών, του Αγροτικού Συλλόγου Ν. Καλλίστης και της Επιτροπής Αγώνα αγροτών περιοχής του Δήμου Αρριανών.
Δυναμική ήταν η παρουσία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Κομοτηνής, εκ μέρους των οποίων απηύθυνε χαιρετισμό η Όλγα Κατσιάνη, πρόεδρος των κοινωνικών λειτουργών Ν. Ροδόπης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και σπουδάστριες του Α΄ Νυχτερινού ΕΠΑΛ Κομοτηνής, στις οποίες μόλις πριν δύο μέρες ξαφνικά τους ανακοίνωσαν το κλείσιμο του τμήματος Αισθητικής.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου των μαθητών Γυμνασίων Κομοτηνής, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση δίνοντας και ιδιαίτερο παλμό με τα συνεχόμενα συνθήματά τους, ενώ η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της «Γενικής Ανακύκλωσης» στα Γιάννενα.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Αμαλία Κασαπαντωνίου, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης και μέλος της Γραμματείας Ροδόπης του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής.
Καβάλα
Στην κεντρική πλατεία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Καβάλα. Πλήθος εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών έδωσαν το «παρών» σε μια πραγματικά μαζική και δυναμική συγκέντρωση.
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν μαθητές από σχολεία της πόλης και η Επιτροπή Αγώνα σπουδαστών του ΟΑΕΔ έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ο πρόεδρος Στέλιος Μαούνατζης, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ ο Δημήτρης Καγιάσας, εκ μέρους του ΜΑΣ η Ελίνα Ισαακίδου, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καβάλας, οι σπουδαστές του ΟΑΕΔ.
Χαιρετισμό έκανε και ο Μάκης Κρεμμύδας, πρόεδρος του Συλλόγου ΑμΕΑ Καβάλας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Γιαγκίδης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Καβάλας και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.
Θάσος
Στη Θάσο η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι. Το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι (με ξεχωριστή την παρουσία των εργαζομένων από το σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης»), άνεργοι και αγρότες.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλέκος Λοβουλούδης από το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Μάκης Μαλαμίδης, πρόεδρος του Ενιαίου Σωματείου Ναυτεργατών Καβάλας.    
Αλεξάνδρεια Συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο. Oμιλητές ήταν ο Σωτήρης Κοτσαμπασόπουλος από την ΠΑΣΥ και ο Ηλίας Ιακωβίδης από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ημαθίας. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε πορεία στο κέντρο με συνθήματα: «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ επίθεση και πάλη» κ.ά.
Νάουσα
Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία. Μίλησε οΓιάννης Διάκογλου, μέλος ΔΣ ΕΚ Νάουσας και πρόεδρος του Σωματείου Εποχικών Εργαζομένων στη Διαλογή και Ψύξη. Χαιρέτισαν επίσης από την ΠΑΣΥ ο Δημήτρης Τσιολάκος και από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ηΚατερίνα Μπόσχου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης και κατέληξε στο νοσοκομείο όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις.
Πτολεμαΐδα

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο «παλιό πάρκο» με ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΕΕΕΝ (Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια), Πέτρο Ταταρίδη. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Πορεία πραγματοποίησαν και μαθητές γυμνασίων, οι οποίοι κάποια στιγμή ενώθηκαν και με την πορεία του ΠΑΜΕ. Νωρίτερα δυνάμεις του ΠΑΜΕ συμμετείχαν στην περιφρούρηση στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) της ΔΕΗ.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget