Ένα Ταμείο κύριας ασφάλισης και νέες μειώσεις των συντάξεων συζητούν κυβέρνηση - κουαρτέτο

Με το Ασφαλιστικό άρχισε ο νέος κύκλος συζητήσεων της κυβέρνησης με το κουαρτέτο καθώς πέρα από το κλείσιμο του πρώτου κύκλου των προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ανοίγει πλέον η συζήτηση και για το δεύτερο κύκλο προαπαιτούμενων μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη.
Στις συναντήσεις παίρνουν μέρος οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος,Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης και οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νικολό Τζιαμαριόλι (ESM) καιΝτέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πριν τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο, όπου παρουσιάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, η οποία προβλέπει μείωση των δαπανών για συντάξεις κατά 1,7 δισ. ευρώ.
Ξανά στο τραπέζι οι πρόωρες συντάξεις
Στη συζήτηση οι εκπρόσωποι των δανειστών πρότειναν να δημιουργηθείένα Ταμείο Κύριας Ασφάλισης και ένα Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, ενώ τέθηκε και θέμα περαιτέρω περιορισμού των λεγόμενων πρόωρων συντάξεων. Με δεδομένο ότι ήδη έχουν καταργηθεί όλες οι περιπτώσεις ειδικών ηλικιακών ορίων, μικρότερων των γενικών, όλα δείχνουν ότι αυτό που συζητούν είναι η κατάργηση των εξαιρέσεων που επαναδιατυπώθηκαν και στον τελευταίο νόμο, όπως τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.  Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές ζητούν όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη, έως ότου συμπληρώσουν την απαιτούμενη ηλικία. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ανέφεραν πως αν ένας συνταξιούχος βγει στη σύνταξη πριν τα 65 έτη, τότε θα λαμβάνει το 60% της σύνταξης που δικαιούται μέχρι να συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών κι έπειτα να λαμβάνει το 100% της σύνταξης.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι «ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαος Φράγκος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κατά τη συνομιλία του με οικονομικούς συντάκτες -μετά τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών- αναφέρθηκε σε όρια ηλικίας και ποσοστά συντάξεων». Δεν διαψεύδει ωστόσο πως στο τραπέζι υπάρχει η συγκεκριμένη πρόταση, ανεξάρτητα από συγκεκριμένα όρια συνταξιοδότησης και ποσοστά συντάξεων.
Στόχος είναι το νέο ασφαλιστικό σύστημα να χάσει εντελώς τον κοινωνικό του χαρακτήρα, να είναι περισσότερο ανταποδοτικό και να οδηγεί τους ασφαλισμένους σε επαγγελματικά ταμεία και στην ιδιωτική ασφάλιση. Μέχρι τέλος Νοέμβρη αναμένεται να συμφωνηθούν οι τελικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό μεταξύ της κυβέρνησης και του κουαρτέτου και στη συνέχεια θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο που πρέπει το πρώτο 15ήμερο του Δεκέμβρη να ψηφιστεί.
Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας
Τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στο Eurogroup να κλείσει τα ανοιχτά θέματα από τον πρώτο κύκλο των προαπαιτούμενων και μεταξύ αυτών είναι και η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει συγκλίνει αρκετά με τις προτάσεις του κουαρτέτου, με αποτέλεσμα περίπου το 45% των δανειοληπτών να είναι εκτεθειμένο σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή για τη μείωση κατά 50% των στεγαστικών δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και κατά 30% των επαγγελματικών δανείων για ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες και για την απαγόρευση των πλειστηριασμών. 
Σύγκρουση επιχειρηματικών ομίλων για τα φάρμακα 
Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται και το θέμα των τιμών στα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα, όπως επίσης η αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων και το «ισοδύναμο» του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Οι τιμές των φαρμάκων και ο υπολογισμός τους προκαλούν αναταράξεις και αντιθέσεις μεταξύ των εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων στην αγορά φαρμάκου. Η πρόταση των δανειστών είναι να μειωθούν οι τιμές και εκείνων των φαρμάκων που εξαιρούνται από τον τρόπο υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων. Η πρόταση αυτή προκαλεί την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας που σε ανακοίνωσή της κάνει ορατό τον επιχειρηματικό πόλεμο για τον έλεγχο της αγοράς φαρμάκου καθώς αναφέρει ότι «τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς παρέμβασης στις τιμές των φαρμάκων, με στόχο τη χειραγώγηση της αγοράς εις βάρος της εγχώριας παραγωγής και υπέρ των εισαγόμενων σκευασμάτων. Παράλληλα, από ισχυρά κέντρα, εντός και εκτός της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση παραπληροφόρησης, με στόχο να καλλιεργηθεί η εντύπωση "προστασίας" της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας». Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τους εγχώριους φαρμακοβιομήχανους,παρέχοντας δεσμεύσεις για στήριξη της ανταγωνιστικότητάς της.
Τυχερά παιχνίδια και 100 δόσεις
Η επιβολή τέλους σε τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ εμφανίζεται -έως τώρα- το ισοδύναμο μέτρο για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Με την επιβολή τέλους διαφωνεί η ομοσπονδία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ και καλεί τα μέλη της σε ετοιμότητα, αναφέροντας σε ανακοίνωση πως «όλοι οι πράκτορες να είναι έτοιμοι για όποιες ενέργειες αποφασιστούν». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αντίθετη με την επιβολή τέλους στα τυχερά παιγνίδια είναι και η διοίκηση του ΟΠΑΠ, η οποία επικαλείται τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης που θεωρεί ότι απαγορεύει αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στα τυχερά παιχνίδια του Ομίλου έως το 2020, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα επιβληθεί φόρος αλλά τέλος.

Για τις 100 δόσεις οι πληροφορίες αναφέρουν πως κυβέρνηση και δανειστές είναι κοντά σε συμβιβασμό έτσι ώστε να γίνεται πιο εύκολη η έξοδος από τη ρύθμιση αν κάποιος οφειλέτης καθυστερήσει έστω και για λίγες μέρες να καταβάλει τη δόση.  

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget