Εμποδίζει την ένταξη μαζικού σωματείου στο ΕΚ Ηρακλείου η πλειοψηφία του ΔΣ

Τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ), που «εσκεμμένα κωλυσιεργεί τη διαδικασία ένταξης του σωματείου Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου "Γαλάτεια Καζαντζάκη", με πραγματικό λόγο άρνησης τον έλεγχο των συσχετισμών σε επίπεδο αντιπροσώπων στο επικείμενο συνέδριο του ΕΚΗ», καταγγέλλει η διοίκηση του σωματείου.
Στην ανακοίνωση - καταγγελία του το σωματείο επισημαίνει:
«Το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου "Γαλάτεια Καζαντζάκη", ιδρύθηκε το 2013 ως αντικειμενική ανάγκη ενιαίας διεκδίκησης των εργασιακών δικαιωμάτων για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στον νομό Ηρακλείου. Το σωματείο συσπειρώνει όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που εργάζονται σε φροντιστήρια (μέσης εκπαίδευσης, ξενόγλωσσα), ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ, ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, σχολές χορού και ωδεία.
Στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μετά τη λήξη της Κλαδικής Σύμβασης, οι εργαζόμενοι είναι βορά στα χέρια των εργοδοτών με το κατάπτυστο καθεστώς των Ατομικών Συμβάσεων. Ωρομίσθια των 3,52 και των 5 ευρώ, με μαύρη εργασία, μη καταβολή δώρων, επιδομάτων, μειωμένα ένσημα που δεν επιτρέπουν στους συναδέλφους να έχουν υγειονομική περίθαλψη, ούτε δικαίωμα για επίδομα ανεργίας. Η ύπαρξη ενός κλαδικού σωματείου που θα συσπειρώνει όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στην κατεύθυνση της αντίστασης τόσο ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όσο και για την προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Ήδη στα τρία χρόνια λειτουργίας έχουμε καταφέρει να έρθουμε σε επαφή με εκατοντάδες συναδέλφους του κλάδου, να μπούμε σε αρκετούς χώρους εργασίας, δημιουργώντας σταθερούς δεσμούς με τους εργαζόμενους. Βάλαμε στην αιχμή των διεκδικήσεων ζητήματα όπως την ανάγκη υπογραφής ενιαίας κλαδικής ΣΣΕ, το ασφαλιστικό, την ανεργία. Συγκρουστήκαμε με φαινόμενα εργοδοτικής τρομοκρατίας με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον αγώνα που έδωσε το σωματείο για την επαναπρόσληψη συναδέλφου από το φροντιστήριο στο οποίο εργαζόταν και τη δέσμευση της εργοδοσίας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης Βασικό μέλημα είναι η μαζικοποίηση του σωματείου καθώς και η ενημέρωση των συναδέλφων για ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά και τη βελτίωση των όρων ζωής μας, κάτι που περνά μέσα από την οργανωμένη συλλογική δράση.
Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έχουμε κάνει αίτηση, για να γραφτούμε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Έναν χρόνο μετά μας γνωστοποιήθηκε ότι υπάρχει άλλο σωματείο, το ΣΙΕΛ Ηρακλείου, το οποίο είναι ήδη μέλος του ΕΚΗ και με βάση το καταστατικό του καλύπτει τον ίδιο κλάδο. Ωστόσο, μέλη του σωματείου μας είχαν απευθυνθεί στο εν λόγω σωματείο (ΣΙΕΛ), για να γραφτούν και η τότε Πρόεδρος είχε αρνηθεί με την αιτιολογία ότι στο σωματείο αυτό γράφονται μόνο εκπαιδευτικοί από τα ιδιωτικά σχολεία.
Τον Νοέμβριο του 2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ΔΣ των δύο σωματείων και η τοποθέτηση των συναδέλφων από το ΣΙΕΛ Ηρακλείου ήταν ότι το καταστατικό τους έπρεπε να αλλάξει καθώς εκείνοι αντιμετωπίζουν άλλου είδους προβλήματα στα ιδιωτικά σχολεία. Μάλιστα μας επισημάνθηκε ότι όσα μέλη τους εργαζόντουσαν σε φροντιστήρια "αποχώρησαν οικειοθελώς" από το σωματείο... Παράλληλα, μας ανακοινώθηκε και η πρόθεσή τους να τροποποιήσουν το καταστατικό τους, ώστε να δέχονται μόνο εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Συνάδελφοι, δεν μας βρίσκει σύμφωνους το επιχείρημα να υπάρχουν δύο σωματεία στον ίδιο κλάδο, ένα για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και ένα για τους υπόλοιπους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες των εργαζομένων σε κάθε χώρο(όπως είναι οι διαφορετικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας). Η ύπαρξη ενός κλαδικού σωματείου, στις σημερινές συνθήκες, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αφού πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα των εργαζομένων σε πολλές επιχειρήσεις. Κόντρα λοιπόν στη λογική της διάσπασης των εργαζόμενων του ίδιου κλάδου, κάτι που αποδυναμώνει τη δράση μας, αλλά καλλιεργεί και τον συντεχνιασμό, προκύπτει η ανάγκη συσπείρωσης και ενιαίας διεκδίκησης.
Τον Απρίλιο του 2015, πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΗ συνάντηση μεταξύ του ΔΣ του σωματείου μας, του προέδρου του ΣΙΕΛ και του προέδρου και του γραμματέα του ΕΚΗ. Όταν ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ΕΚΗ να τοποθετηθεί επί τούτου, εκείνος έπαιξε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και έμεινε σε ευχολόγια του στυλ "μακάρι να τα βρείτε, δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά σας". Τέλος, μετά και την άρνηση από πλευράς ΣΙΕΛ να υπάρχει ένα ενιαίο σωματείο, προτείναμε να μετατραπεί το ΣΙΕΛ σε επιχειρησιακό, μιας και τα μέλη τους προέρχονται από ένα μόνο ιδιωτικό σχολείο.
Τον Ιούνιο του 2015 το ΣΙΕΛ προχώρησε σε τροποποίηση του καταστατικού του, όπως μας μεταφέρθηκε προφορικώς από τον πρόεδρό του, μετά από επίμονη άρνησή του να μας δώσει το καταστατικό του σωματείου, σύμφωνα με την οποία δέχονται πλέον ως μέλη ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά από παρέμβασή μας στο ΔΣ του ΕΚΗ, ζητήσαμε να ενταχθούμε στη δύναμή του, μιας και μετά την πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού του ΣΙΕΛ, είμαστε τομοναδικό κλαδικό σωματείο στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις με βάση το καταστατικό του ΕΚΗ για την ένταξή μας. Η απάντηση που πήραμε από την πλειοψηφία του ΔΣ, ήταν πως θα πρέπει πρώτα να δουν την τροποποίηση του καταστατικού και μετα να αποφανθούν.
Από τότε και για τις επόμενες μέρες, επιδοθήκαμε σε μια αδιέξοδη προσπάθεια συνεννόησης με το ΣΙΕΛ Ηρακλείου, να δηλώνει ότι ευχαρίστως θα δώσει το νέο καταστατικό στο ΕΚΗ, αν του ζητηθεί και τον γραμματέα του ΕΚΗ να δηλώνει άγνοια για την τροποποίηση του καταστατικού, λες και δεν οφείλει το ΔΣ να απαιτήσει να είναι ενήμερο για καταστατικές αλλαγές των σωματείων μελών του.
Συνάδελφοι, καταγγέλλουμε τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΗ, που εσκεμμένα κωλυσιεργεί τη διαδικασία ένταξης του σωματείου μας. Το κυνήγι του "χαμένου καταστατικού" είναι προφανώς μια πρόφαση για να μην συμμετέχει το σωματείο μας στο ΕΚΗ. Ο πραγματικός λόγος που αρνούνται να μας εντάξουν είναι για να ελέγξουν τους συσχετισμούς σε επίπεδο αντιπροσώπων στο επικείμενο συνέδριο του ΕΚΗ. Αυτό φάνηκε και από την αιφνίδια απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ να προχωρήσουν άμεσα σε συνέδριο στις 02/12. Στην ίδια συνεδρίαση δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να εγκρίνουν σε μια νύχτα την εγγραφή του διασπαστικού σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανατολικής Κρήτης, το οποίο είχε πραγματοποιήσει εκλογές για αντιπροσώπους μόλις δυο μέρες πριν, ενώ ήδη υπάρχει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, σωματείο το οποίο κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση υπερασπιζόμενο αταλάντευτα τα συμφέροντα των εργαζομένων στον κλάδο. Είναι προφανές ότι σωματεία που παλεύουν να συσπειρώσουν και να οργανώσουν τους εργαζόμενους του κλάδου τους, έχοντας κατακτήσεις, σε μια περίοδο που η επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους εντείνεται ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής τόσο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων χαλάει τα σχέδια των εργοδοτικών συνδικαλιστικών ηγεσιών στο κίνημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις που δρουν μέσα και έξω από το συνδικαλιστικό κίνημα και να στηρίξουν τον αγώνα που δίνει το σωματείο μας για την ένταξή του στο ΕΚΗ».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget