ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 74 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4144/2013 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 43/2013

Αμοιβή και παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών περιστασιακά απασχολούμενων μέσω εξαργύρωσης «Εργοσήμων» (Διατάξεις Ν.4144/2013, άρθρο 74 – ΦΕΚ 88/Α’/18.4.2013)

Με το εργόσημο του ΙΚΑ θα μπορούν συγκεκριμένες κατηγορίες εργατών να αμείβονται πλέον και να ασφαλίζονται.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
Ø  Το κατ’ οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, φροντίδας αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ø  Προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινοχρήστων χώρων πολυκατοικιών, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μη παρέχον την υπηρεσία αυτή ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλος εταιρείας.
Ø  Οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑκατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν.2639/1998 (Α’ 205).
Ø  Τους απασχολούμενους ως:
·           αα) Οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής με ή χωρίς διεύθυνση αποδέκτη,
·           ββ) οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπου και σώματος για λογαριασμό μίας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων κατ’ οίκον ή σε άλλο χώρο,
·           γγ) οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (super market).
«δδ) Το απασχολούμενο προσωπικό από Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε. και λοιπά νομικά πρόσωπα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού κερδοσκοπικά ή μη, αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων στα γήπεδα παντός είδους αθλητικών αγώνων, αμειβόμενο με την ώρα, την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα.» Προσθήκη με άρθρο 6 νόμου 4225/2014.
Στόχος του εργόσημου είναι η πάταξη της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

· Μεταβάλλεται το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 25% επί της αναγραφόμενης τιμής του «Εργοσήμου» και επιμερίζεται ανά κλάδο ασφάλισης.
· Κατάργηση του διπλασιασμού στον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης.
· Διατήρηση ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη της 31.12.2011 σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Συντελεστής 11,63 στον τύπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης.
Ο συντελεστής 11,63 προκύπτει ως εξής: 33,57 ευρώ x 34,65% (Ποσοστό ασφάλισης).
Ο τύπος που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης για «Εργόσημα» που εξαργυρώνονται από 1.1.2013 και εφεξής είναι:
Ποσό ασφαλιστικών εισφορών
: 11,63 =
Ημέρες ασφάλισης
(που έχει παρακρατηθεί μέσω «Εργοσήμου»)

(Κατάργηση διπλασιασμού)
· Οι ημέρες ασφάλισης ανάγονται στον μήνα εξαργύρωσης του «Εργοσήμου» με περιορισμό σε είκοσι πέντε (25ημέρες τον μήνα (300 το έτος).
· Ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού ισχύει για εξαργυρωμένα από 1.1.2013 και εφεξής «Εργόσημα».
· Προστίθενται καινούργιες κατηγορίες αμειβόμενων με «Εργόσημο» προσώπων.
· Από 23.5.2013 έχει τεθεί σε καθολική εφαρμογή η διάθεση «Εργοσήμων» με ποσοστό παρακράτησης 25% από τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ). Επιπλέον, από την ίδια ημερομηνία εκδίδονται «Εργόσημα» για τις ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.

Συνοπτικά εφαρμόζουμε τον πίνακα που ακολουθεί:
Ημερομίσθιο Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) σε €
ΕΙΣΦΟΡΕΣ σε %
ΕΙΣΦΟΡΕΣ σε €
Υπολογισμοί

(1)
(2)
(3)
(4)


Βάση υπολογισμού
33,57
34,65%
11,63
(4) = (2) * (3)
(α)
ΑΜΟΙΒΗ
900,00
25%
225,00
(4) = (2) * (3)
(β)
Ημέρες Ασφάλισης
19,34
(β) / (α)
(γ)
Ημέρες Ασφάλισης (στρογγυλοποίηση)
19,00
Αρχές στρογγυλοποίησης

Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με την  44493/933/24.1.2014 – Απόφαση  -πιο κάτω i– επισημαίνει:
«Ευνόητο είναι ότι οι σχετικές ρυθμίσεις περί εργοσήμου που αφορούν στο νέο τρόπο αμοιβής και παρακράτησης εισφορών περιστασιακά απασχολούμενωνδεν καταργούν υφιστάμενες ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας.».

Τι ισχύει για το εργόσημο για τους εργάτες γης και τον ΟΓΑ θα ακολουθήσει άλλο άρθρο.

I.          Σχετικά έχουμε συνοπτική παρουσίαση:
Α. ΓΕΝΙΚΑ
Με τις ανωτέρω διατάξεις επέρχεται σημαντική μεταβολή στον τρόπο αμοιβής και ασφάλισης του κατ’ οίκον απασχολούμενου προσωπικού
που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν, είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ..
Ειδικότερα, για την αμοιβή και την παρακράτηση εισφορών των ανωτέρω προσώπων τηρείται υποχρεωτικά η διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης ειδικής επιταγής, «Εργόσημο».
Υπόχρεος έκδοσης του Εργοσημου είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δέχεται ή χρησιμοποιεί τις εργασίες ή υπηρεσίες των εν λόγω προσώπων.
Δικαίωμα εξαργύρωσης έχει αποκλειστικά ο αποδέκτης του Εργοσημου, το πρόσωπο δηλαδή που παρείχε προς τον υπόχρεο έκδοσης την εργασία ή υπηρεσία.
Το Εργόσημο εκδίδεται υπό τύπο πολύπτυχης ή δίπτυχης επιταγής αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη χρηματική αξία στην οποία περιλαμβάνονται το ποσό της αμοιβής του εργαζόμενου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού φορέα, εν προκειμένω, υπέρ του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ..
Τα Εργόσημα μπορούν να διατίθενται στον εργοδότη από τις συνεργαζόμενες, με τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Τράπεζες και τα Υποκαταστήματα αυτών, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), τα Υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, τα Κ.Ε.Π. αλλά και άλλους φορείς ή δίκτυα, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η καταβολής της αμοιβής στον εργαζόμενο για την παρασχεθείσα εργασία πραγματοποιείται με την εξαργύρωση του Εργοσημου από τους φορείς διάθεσης, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.
Β’ ΥΠΑΓΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Η ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ
Στη νέα διαδικασία αμοιβής και παρακράτησης εισφορών μέσω Εργοσημου υπάγονται ενδεικτικά οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες:
α) Οι Υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (οικιακή καθαριότητα, γενικό νοικοκυριό).
β) Οι κηπουρικές εργασίες.
γ) Οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες, που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες.
δ) Η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων.
ε) Η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών.
στ) Η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης για συμμετοχή σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
ζ) Η συμμετοχή σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε Ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση (Σ.Υ.Δ.).
η) Οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος).
θ) Η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων.
ι) Η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας).
Προς αποφυγή προβλημάτων διευκρινίζεται ότι οι προαναφερθείσες εργασίες – υπηρεσίες, εκτός από την συμμετοχή σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε Ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, αφορούν κάθε εργασία ή υπηρεσία που παρέχεται αποκλειστικά κατ’ οίκον του εργοδότη.
Επίσης διευκρινίζεται ότι, στη κατηγορία μεμονωμένων μικροεπισκευαστικών εργασιών που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, λογίζεται κάθε εργασία που εκτελείται σε κατοικίες.
Τέτοιες εργασίες συνήθως είναι, οι εργασίες επισκευής υδραυλικών, επισκευής ερμαρίων, ντουλαπιών, επισκευές κουφωμάτων και γενικά ξυλουργικές, μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές, σιδηρουργικές εργασίες, καθαρισμοί χώρων κ.λ.π. εντός των οικιών.
Αντίθετα, εργασίες κατ’ οίκον που συνιστούν κατά την έννοια του νόμου οικοδομικές εργασίες και εξαιρούνται από την ασφάλιση με τις κοινό ποιούμενες διατάζεις, είναι αυτές για τις οποίες, η παροχή εργασίας υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις ειδικές διατάξεις του ΣΤ’ ΚΕΦ του Κανονισμού Ασφάλισης του Ιδρύματος, δηλαδή οι εργασίες που εκτελούνται από εργαζόμενους που ασφαλίζονται ως εργατοτεχνίτες οικοδόμοι.
Οι εργασίες αυτές, είναι οι περιλαμβανόμενες στη παράγραφο 1 του άρθρου 35 του ίδιου Κανονισμού και πρόκειται κυρίως για τις εργασίες επαναχρωματισμού κτιρίων, επισκευής κεραμοσκεπής ή άλλου είδους σκεπής, επισκευής δαπέδων πάσης φύσεως, επισκευής τοιχοποιίας, επένδυσης με πέτρα ή άλλο υλικό, επισκευής σοβάδων, πατωμάτων, κατασκευής διαφόρων λιθοδομών, κατασκευή τοιχίων, κ.λ.π.
Γ. ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
Ο νέος τρόπος καταβολής της αμοιβής και ασφάλισης των προσώπων που απασχολούνται ή θα απασχοληθούν στις προαναφερθείσες εργασίες – υπηρεσίες, θα έχει έναρξη εφαρμογής, ως ακολούθως:
α) Για τους κατ’ οίκον απασχολούμενους σε έναν εργοδότη που ήδη ασφαλίζονται από αυτόν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.2639/98, η ασφάλιση τους θα συνεχιστεί με τις διατάξεις αυτές για χρονική περίοδο απασχόλησης μέχρι 31-12-2011 (δηλαδή με υποβολή Α.Π.Δ. Γ’ και Δ’ τριμήνου του 2011). Η εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων για την κατηγορία αυτή θα αρχίσει από 1-1-2012.
β) Για τους κατ’ οίκον απασχολούμενους σε περισσότερους του ενός εργοδότες, οι οποίοι ασφαλίζονται με βάση το δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκ), η ασφάλιση με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θα αρχίσει από 1-11-2011. Συνεπώς, για χρονική περίοδο απασχόλησης μέχρι την 31-10-2011 θα ασφαλίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.2639/98, δηλαδή με την έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.
γ) Για τα λοιπά υπαγόμενα πρόσωπα ο νέος τρόπος αμοιβής και παρακράτησης εισφορών εφαρμόζεται υποχρεωτικά από 12-9-2011.
Οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.2084/1992 (περί νέων ασφαλισμένων), δεν έχουν εφαρμογή για τους υπαγόμενους στο ανωτέρω καθεστώς.
Δ. ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Η καταβολή της αμοιβής των περιστασιακά απασχολουμένων προσώπων από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δέχεται τις προαναφερθείσες υπηρεσίες – εργασίες, γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:
α) Με την έκδοση ειδικού εργοσήμου υπό τύπο επιταγής, ή
β) Μέσω λογαριασμών που τηρούν ο εργοδότης και ο
εργαζόμενος σε παρόχους υπηρεσιών πληρωμών
γ) Με κατάθεση και είσπραξη μετρητών σε πάροχο υπηρεσιών
πληρωμών
δ) Με ειδικού τύπου έμβασμα κατά την έννοια των άρθρων 1 και 4 παρ. 3 του Ν. 3862/2010
Ε. ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ
Η έκδοση και η εξαργύρωση Εργοσήμου γίνεται από τους συμβεβλημένους φορείς υπηρεσιών πληρωμής (Τράπεζες – ΕΑΤΑ), οι οποίοι έχουν ακολουθήσει τις προδιαγραφές και έχουν προσαρμοστεί με τις διαδικασίες έκδοσης, ενημέρωσης και εξαργύρωσης του Εργοσήμου.
·           Το Εργόσημο εκδίδεται σε διπλότυπο ή σε δύο αποκόμματα, κατά το χρόνο αγοράς του, φέρει μοναδικό αλγοριθμικό αριθμό που εξασφαλίζει την γνησιότητα του και αποτελεί τίτλο αξίας από τη στιγμή της έκδοσης του.
·           Το ένα αντίτυπο ή απόκομμα του Εργοσήμου αφορά τον εργοδότη και το δεύτερο τον εργαζόμενο.
·           Το Εργόσημο μπορεί να εκδοθεί και εξαργυρωθεί από τους συνεργαζόμενους φορείς έκδοσης (Τράπεζες – ΕΛΤΑ) αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κανάλια εξυπηρέτησης των πολιτών (καταστήματα με ταμεία ή άλλα σημεία εξυπηρέτησης, ΑΤΜ, Αυτόματα μηχανήματα πληρωμών, διαδικτυακούς τόπους που ανήκουν στους συνεργαζόμενους φορείς έκδοσης, κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, κλπ..
ΣΤ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ
Το Εργόσημο μεταβιβάζεται ονομαστικώς από τον εργοδότη στον εν λόγω εργαζόμενο, ως αμοιβή για την παρασχεθείσα εργασία και στην συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
Συγκεκριμένα ακολουθείται η εξής διαδικασία:
·           Ο εργοδότης απευθύνεται στο φορέα έκδοσης (Τράπεζες – ΕΛΤΑ) του Εργοσήμου με τον ΑΜΚΑ του, δηλώνει τον αρμόδιο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εν προκειμένω του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., και το είδος της παρεχόμενης εργασίας (π.χ. οικιακές εργασίες ) και καταθέτει το ποσό του Εργοσήμου, το οποίο αντιστοιχεί στην αμοιβή του εργαζόμενου συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.
·           Ο φορέας έκδοσης, με βάση τον ΑΜΚΑ του εργοδότη, συνδέεται με το αρχείο του ΑΜΚΑ – ΕΜΑΕΣ που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. σε πραγματικό χρόνο και αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία του εργοδότη, εκδίδει το Εργόσημο.
·           Επί του αντιτύπου – αποκόμματος για τον εργοδότη αναγράφονται κατά την έκδοση του Εργοσήμου τα ακόλουθα στοιχεία:
α) Ο φορέας έκδοσης του Εργοσήμου
β) Ο αρμόδιος φορέας κοινωνικής ασφάλισης (Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ.
ή Ο.Γ.Α.)
γ) Ο μοναδικός αριθμός του Εργοσήμου
δ) Ο ΑΜΚΑ του εργοδότη
ε) Τα ονομαστικά στοιχεία του εργοδότη, όπως αυτά αναφέρονται στο Αρχείο του ΑΜΚΑ – ΕΜΑΕΣ
στ) Το ποσό του Εργοσήμου, το οποίο αποτελεί την αμοιβή του εργαζομένου
ζ) Οι ασφαλιστικές εισφορές
η) Η ημερομηνία έκδοσης του Εργοσήμου
θ) Η ημερομηνία λήξης του Εργοσήμου
ι) Θέση για αναγραφή ονοματεπώνυμου του εργαζομένου
Επί του αντιτύπου – αποκόμματος για τον εργαζόμενο αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία:
α) Όλα τα παραπάνω στοιχεία
β) Η ημερομηνία πληρωμής
γ) Γραμμωτός κώδικας, ο οποίος θα λειτουργήσει βοηθητικά κατά τη στιγμή εξαργύρωσης του Εργοσήμου (προαιρετικά).
Ζ.ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ
Ο εργοδότης, όπως προαναφέρθηκε ως αμοιβή για την παρεχόμενη εργασία, παραδίδει στον εργαζόμενο το Εργόσημο (αντίτυπο για τον εργαζόμενο), αφού συμπληρώσει επί του αντιτύπου του,
  • τα στοιχεία του εργαζόμενου (ΑΜΚΑ, ονομαστικά στοιχεία) και
  • την ημερομηνία πληρωμής και ο εργαζόμενος υπογράφει επί του αντιτύπου για τον εργοδότη, επιβεβαιώνοντας την παραλαβή του Εργοσήμου.
Ο εργαζόμενος απευθύνεται για την εξαργύρωση στον πιστωτικό φορέα έκδοσης του Εργοσήμου ή και σε άλλο πιστωτικό φορέα που έχει τη δυνατότητα εξαργύρωσης αυτού με τον ΑΜΚΑ του, εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του Εργοσήμου.
Ο φορέας εξαργύρωσης ελέγχει με βάση το μοναδικό αριθμό του Εργοσήμου την γνησιότητα αυτού και την ισχύ του (μη λήξη, μη είσπραξη κ.ά.).
Στη συνέχεια, με βάση τον ΑΜΚΑ του εργαζόμενου συνδέεται με το Αρχείο του ΑΜΚΑ – ΕΜΑΕΣ και αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία του εργαζόμενου, καταβάλλει στον εργαζόμενο το καθαρό πληρωτέο ποσό, παρακρατώντας τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες πιστώνονται στο λογαριασμό του αρμόδιου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στο τέλος κάθε έτους ο φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο.
Οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου.
Ως δικαιολογητικό για την προαναφερθείσα έκπτωση του φόρου εισοδήματος συνυποβάλλεται με την φορολογική δήλωση η ετήσια απολογιστική κατάσταση του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει σταλεί στον εργοδότη.
Η. ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Με το άρθρο 21 του ιδίου νόμου (Ν.3863/10) ορίζεται ότι οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου υπολογίζονται σε ποσοστό 20% επί της αναγραφόμενης τιμής του Εργοσήμου.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ύστερα από εισήγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των κατά περίπτωση αρμοδίων φορέων και μετά από γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξομειώνεται προσαρμοζόμενο στις εκάστοτε κοινωνικοασφαλιστικές συνθήκες.
Οι ανωτέρω εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. για τους κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας, καθώς και στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. και στον Ο.Ε.Κ.
Με απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. γίνεται επιμερισμός του ποσοστού αυτού (20%) ανά κλάδο ασφάλισης.
Θ. ΑΚΥΡΩΣΗ – ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ
Σύμφωνα με το άρθρο 5 της κοινοποιούμενης Υπουργικής Απόφασης το ποσόν του Εργοσήμου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5 €. Ο χρόνος ισχύος του ορίζεται στους τέσσερεις (4) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής το Εργόσημο δεν μπορεί να
εξαργυρωθεί από τον εργαζόμενο. Εργόσημο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη μπορεί να ακυρωθεί και να εξαργυρωθεί από τον ίδιο εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του.
Μετά τη λήξη ισχύος του, το Εργόσημο ακυρώνεται αυτομάτως από τον φορέα έκδοσης και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη για πληρωμή ή να εξαργυρωθεί από τον εργαζόμενο.
Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής Εργοσήμου που δεν έχει εξαργυρωθεί, μόνο ο εργοδότης έχει δικαίωμα να ζητήσει την επανέκδοση του υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στον φορέα έκδοσης.
Ι. ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ
Όσον αφορά τον επιμερισμό του ποσοστού 20% ανά κλάδο ασφάλισης που προαναφέρθηκε στην ενότητα κλάδοι ασφάλισης, τον υπολογισμό ημερών ασφάλισης των ανωτέρω προσώπων και τις κυρώσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.3863/2010 και θα επιβάλλονται στις περιπτώσεις μη πληρωμής με Εργόσημο, καθώς και την εφαρμογή του άρθρου 23 του ν.3863/2010, θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες με νεότερη εγκύκλιο μας.

  II.   Για περισσότερες πληροφορίες δείτε παρακάτω το θεσμικό πλαίσιο (νόμοι, εγκύκλιοι κλπ).

  1. Παροχή πληροφοριών
44493/933/24.1.2014 – Απόφαση Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Απαντώντας στο από 22.11.2013 έγγραφο ερώτημα, το οποίο περιήλθε στην υπηρεσία την 20.12.2013, στα πλαίσια αρμοδιότητας της Γενικής Δ/σης Εργασίας, Διεύθυνση Όρων Εργασίας, σας πληροφορούμε τα εξής:
A. Το άρθρο 38 του N.1892/1990 (ΦΕΚ 101/A’/31.7.1990) όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του N.2639/1998 (ΦΕΚ 205/A’/2.9.1998) και στη συνέχεια με το άρθρο 2 του N.3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 66/A’/11.5.2010) και μετά την τροποποίησή του με τις παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 17 του N.3899/2010 (ΦΕΚ 212/A’/17.12.2010), προβλέπει τα εξής:
«1. Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν, ημερήσια ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία εργασία, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση).
H συμφωνία αυτή, εφόσον μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την κατάρτιση της δεν γνωστοποιηθεί στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση.
2. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου νοείται ως:
α) «εργαζόμενος μερικής απασχόλησης», κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση.
β) «συγκρίσιμος εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση», κάθε εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης, που απασχολείται στην ίδια επιχείρηση με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, και εκτελεί ίδια ή παρόμοια καθήκοντα, υπό τις αυτές συνθήκες. Όταν στην επιχείρηση δεν υπάρχει συγκρίσιμος εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση, η σύγκριση γίνεται με αναφορά στη συλλογική ρύθμιση στην οποία θα υπαγόταν ο εργαζόμενος αν είχε προσληφθεί με πλήρη απασχόληση.
Οι εργαζόμενοι με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε σχέση με τους συγκρίσιμους εργαζόμενους με κανονική απασχόληση, εκτός εάν συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι οι οποίοι τη δικαιολογούν, όπως η διαφοροποίηση στο ωράριο εργασίας.
3. Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής.
Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας.
H παρεχόμενη από το άρθρο αυτό προστασία καλύπτει και τους απασχολούμενους με βάση τις συμφωνίες του προηγούμενου εδαφίου[…]
Οι συμφωνίες ή αποφάσεις της παραγράφου αυτής γνωστοποιούνται μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την κατάρτιση ή τη λήψη τους στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας[…]
5. Οι έγγραφες ατομικές συμβάσεις των προηγούμενων παραγράφων πρέπει να περιλαμβάνουν:
α) τα στοιχεία ταυτότητας των συμβαλλομένων,
β) τον τόπο παροχής της εργασίας, την έδρα της επιχείρησης ή τη διεύθυνση του εργοδότη,
γ) το χρόνο της απασχόλησης, τον τρόπο κατανομής και τις περιόδους εργασίας,
δ) τον τρόπο αμοιβής και
ε) τους τυχόν όρους τροποποίησης της σύμβασης…».
B. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του N. 2874/2000 (ΦΕΚ 286 A’), όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και ισχύει:
«1. Κάθε εργοδότης υπαγόμενος στις διατάξεις του παρόντος υποχρεούται όπως μια φορά το χρόνο και κατά το χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου καταθέτει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ – Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης, εις διπλούν, πίνακα με την επωνυμία, το είδος, τον τόπο λειτουργίας και το ΑΦΜ της επιχείρησης ο οποίος θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία ενός εκάστου των απασχολούμενων σε αυτή μισθωτών.
A. Το ονοματεπώνυμο, ονοματεπώνυμο πατέρα και μητέρας, ηλικία και οικογενειακή κατάσταση (τέκνα).
B. Την ειδικότητα, ημερομηνία πρόσληψης και την τυχόν προϋπηρεσία στην ειδικότητα.
Γ. Τον αριθμό κάρτας πρόσληψης (ΟΑΕΔ), τον αριθμό μητρώου του IKA, τον αριθμό βιβλιαρίου ανηλίκων (επί απασχολήσεων ανηλίκων) και τον αριθμό αδείας εργασίας αλλοδαπού (επί απασχολήσεως αλλοδαπού).
Δ. Τα στοιχεία του τεχνικού ασφάλειας και του γιατρού εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησής τους στην επιχείρηση.
E. Τη διάρκεια εργασίας (ώρες έναρξης και λήξης ημερήσιας εργασίας), το διάλειμμα και τις διακοπές εργασίας.
ΣΤ. Τις πάσης φύσεως καταβαλλόμενες αποδοχές.
2. H ορθότητα και η ακρίβεια των αναγραφομένων πάσης φύσεως αποδοχών, καθώς και των λοιπών στοιχείων αποτελεί ευθύνη του υπεύθυνου εργοδότη ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου. O ανωτέρω πίνακας προσωπικού προσυπογράφεται υποχρεωτικά και από τον Προϊστάμενο Προσωπικού ή Οικονομικού ή Λογιστηρίου ή τον υπεύθυνο λογιστή που συμπράττει στη σύνταξή του, οι οποίοι βεβαιώνουν την ακρίβεια των πάσης φύσεως αποδοχών και έχουν όλες τις ευθύνες που προβλέπονται από τον Ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75/A’). Τυχόν παράλειψη της υπογραφής από τον υπεύθυνο λογιστή αιτιολογείται από τον εργοδότη με δήλωση του Ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75/A’).
3. Οι εποχικού χαρακτήρα επιχειρήσεις υποχρεούνται όπως καταθέτουν τον πίνακα προσωπικού εντός μηνός από την έναρξη της εποχικής περιόδου.
4. Με μέριμνα του εργοδότη το ένα αντίτυπο του ανωτέρω πίνακα παραλαμβάνεται από την υπηρεσία κατάθεσης σφραγισμένο και αναρτάται σε εμφανές σημείο του τόπου εργασίας χωρίς τη στήλη των καταβαλλόμενων αποδοχών προφυλασσόμενο κατάλληλα από τυχόν φθορές. Το άλλο παραμένει στο αρχείο της υπηρεσίας του ΣΕΠΕ Στο αρχείο των κατατεθειμένων πινάκων των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ έχει άμεση πρόσβαση η αρμόδια υπηρεσία του IKA σε κάθε περίπτωση…».
Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ’ αριθ. 28153/126/28.8.2013 (ΦΕΚ 2163/B’) απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αναφορικά με τον επανακαθορισμό των όρων και προϋποθέσεων ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων για θέματα αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ όπως ορίζουν οι υποπαρ. IA. 10, 11, 12, 13 και 14 του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012. «Κάθε εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να υποβάλει ηλεκτρονικά, με την επιφύλαξη του άρθρου 9 παρ. α’ και β’, της παρούσης στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με την ονομασία «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο διασυνδέεται με το ΟΠΣ ΟΑΕΔ και το ΟΠΣ IKA-ETAM, στοιχεία για τα αναφερόμενα στο επόμενο άρθρο (άρθρο 2 – βλέπε παρακάτω) θέματα με τα συνημμένα έντυπα (E3 έως E10), σύμφωνα με την οριζόμενη στην παρούσα απόφαση διαδικασία.
H παρούσα αφορά αποκλειστικά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων».
H υποχρέωση του ως άνω άρθρου 1, αφορά τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα που απασχολούν προσωπικό με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου. (Βλ. Εγκύκλιο με αριθ. πρωτ. 31398/5.9.2013 της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού Κοιν. Επιθεώρησης της K.Y. του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ΑΔΑ: ΒΛ96Λ-Ε9Α).
Επισημαίνεται ότι όπως αναφέρεται στην προαναφερθείσα παρ. α’ του άρθρου 9:
«Από 1.3.2013 εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων, πλην των περιπτώσεων:
I) Των εργοδοτών που τους έχουν αποδοθεί από το IKA-ETAM, περισσότερα από ένα AME (Αριθμός Μητρώου Εργοδότη),
II) Εργοδοτών που αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία πρόσβασης στο ΠΣ ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ – ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω μη απογραφής τους στο IKA ή απογραφής στο IKA χωρίς ΑΦΜ,
III) Εργοδοτών που διαθέτουν ΑΜΟΕ (Αριθμός Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου). Για τις περιπτώσεις αυτές συνεχίζεται η διαδικασία κατάθεσης των εντύπων του άρθρου 2 της παρούσης, ισχυουσών των προθεσμιών και της διαδικασίας που αφορούν τη χειρόγραφη υποβολή, με προσέλευση στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/και του ΟΑΕΔ, μέχρι τον ηλεκτρονικό συγχρονισμό του ΠΣ ΣΕΠΕ- ΟΑΕΔ – IKA-ΕΤΑΜ […]
Περαιτέρω στο άρθρο 2 της ιδίας ως άνω υπουργικής απόφασης καταγράφονται αναλυτικά τα έντυπα και οι ηλεκτρονικά υποβαλλόμενες πράξεις ως εξής:
«α) E3. Αναγγελία πρόσληψης,
β) E4. Πίνακας προσωπικού,
γ) E5. Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού,
δ) E6. Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση),
ε) E7. Βεβαίωση – Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου,
στ) E8. Γνωστοποίηση πραγματοποιηθείσας υπερωριακής απασχόλησης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 80 παρ. 1 του N.4144/2013 (ΦΕΚ 18/A’),
ζ) E9. Σύμβαση Εργασίας Μερικής Απασχόλησης ή /και Εκ Περιτροπής Εργασίας
η) E10. Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Τα ανωτέρω έντυπα επισυνάπτονται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής».
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το έντυπο E4 ισχύουν ειδικότερα τα εξής:
1) Σύμφωνα με το άρθρο 4 της προαναφερθείσας υπουργικής απόφασης:
«β) Το έντυπο E3 (αναγγελία πρόσληψης) και το E4 (πίνακας προσωπικού) που υποβάλλεται συμπληρωματικά ως προς τις νέες προσλήψεις, υποβάλλονται ηλεκτρονικά το αργότερο την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Οι νέοι εργοδότες, οι οποίοι προβαίνουν σε πρόσληψη για πρώτη φορά, καθώς και όσοι εργοδότες δημιουργούν παραρτήματα με νέες προσλήψεις εργαζομένων, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο E3 και E4, εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την απογραφή στην αρμόδια Υπηρεσία του IKA-ETAM.
γ) Κατά την υποβολή των εντύπων του άρθρου 30 παρ. 4 του N.3996/2011, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από την περ. 2 της υποπαρ. IA.13 του άρθρου πρώτου του N.4093/2012:
1. Ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά το έντυπο E4 (πίνακες προσωπικού) συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία i) της μεταβολής των αποδοχών εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη μεταβολή […]»
2. Δεν απαιτείται η ηλεκτρονική κατάθεση συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού όταν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάζει νόμιμο εκπρόσωπο […]».
Επισημαίνεται ότι όσον αφορά στοιχεία που σχετίζονται με αλλαγές ή τροποποιήσεις του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης οφείλει πλέον να τις καταγράφει πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους, στο λεγόμενο Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών, το οποίο θεσμοθετήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 80 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ 88/Α’), χωρίς να έχει πλέον την υποχρέωση να υποβάλλει ηλεκτρονικά, εντός δυο ημερών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το τροποποιητικό έντυπο E4 όπως προβλεπόταν από την περ. 1 της υποπαρ. IA. 13 του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α’) σε συνδυασμό με το άρθρο 4 της υπ’ αριθ. 28153/126/28.8.2013 (ΦΕΚ 2163/Β’) απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Γ. Με τις διατάξεις του άρθρου 74 του N.4144/2013 «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» (ΦΕΚ 88/A’), με τις οποίες αντικαθίστανται τα άρθρα 20 και 21 του Ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115/A’), όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους από την παρ. 8 του άρθρου 76 του Ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/A’), προστίθενται νέες κατηγορίες περιστασιακά απασχολούμενων, αμειβόμενων και ασφαλιζομένων με τη διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης της ειδικής επιταγής «Εργόσημο», ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (super market) ή σε άλλο χώρο (σχετ. και η εγκύκλιος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 43/2013 με αριθ. πρωτ. A21/449/63/11-7-2013 και ΑΔΑ ΒΛ4Υ4691ΩΓ-ΖΧΤ).
Ευνόητο είναι ότι οι σχετικές ρυθμίσεις περί εργοσήμου που αφορούν στο νέο τρόπο αμοιβής και παρακράτησης εισφορών περιστασιακά απασχολούμενωνδεν καταργούν υφιστάμενες ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας εξετάζει περαιτέρω τα θέματα αρμοδιότητάς της, που θίγονται στο έγγραφο ερώτημά σας, και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

H ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΙΩΛΗ

ii.          N.4144/2013 «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» (ΦΕΚ 88/A’)
Άρθρο 74
Τα άρθρα 20 και 21 του ν.3863/2010 (Α’ 115), όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους από την παρ. 8 του άρθρου 76 του ν.3996/2011 (Α’ 170), αντικαθίστανται ως εξής:
«Άρθρο 20 Αμοιβή και παρακράτηση εισφορών περιστασιακά απασχολουμένων
1. Στις ρυθμίσεις του Κεφαλαίου αυτού υπάγονται υποχρεωτικά:
Α. Το κατ’ οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, φροντίδας αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ενδεικτικά υπάγονται οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες:
α. οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (ενδεικτικά: οικιακοί βοηθοί για οικιακή καθαριότητα και γενικό νοικοκυριό, οδηγοί),
β. οι κηπουρικές εργασίες,
γ. η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών,
δ. η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης των ατόμων αυτών για συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες,
ε. οι υπηρεσίες που παρέχονται σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση (ΣΥΔ),
στ. η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας),
ζ. οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες,
η. η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων,
θ. οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος).
Β. Προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινοχρήστων χώρων πολυκατοικιών, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μη παρέχον την υπηρεσία αυτή ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλος εταιρείας.[1]
Γ. Οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν.2639/1998 (Α’ 205).[2]
Δ. αα) Οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής με ή χωρίς διεύθυνση αποδέκτη,
ββ) οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπου και σώματος για λογαριασμό μίας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων κατ’ οίκον ή σε άλλο χώρο,
γγ) οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (super market).[3]
«δδ) Το απασχολούμενο προσωπικό από Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε. και λοιπά νομικά πρόσωπα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού κερδοσκοπικά ή μη, αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων στα γήπεδα παντός είδους αθλητικών αγώνων, αμειβόμενο με την ώρα, την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα.» Προσθήκη με άρθρο 6 νόμου 4225/2014.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, επιλύεται κάθε ζήτημα περί υπαγωγής ή εξαίρεσης συγκεκριμένης μορφής απασχόλησης ή παροχής υπηρεσιών στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
3. Η καταβολή της αμοιβής των ανωτέρω προσώπων από κάθε νομικό πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις ή φυσικό πρόσωπο που δέχεται ή χρησιμοποιεί τις εργασίες ή τις υπηρεσίες τους, καθώς και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) που αναλογούν και η απόδοσή τους υπέρ του οικείου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ), γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:
α. Με την έκδοση ειδικού εργοσήμου υπό τύπο επιταγής.
β. Μέσω λογαριασμών που τηρούν ο εργοδότης και ο εργαζόμενος σε παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.
γ. Με κατάθεση και είσπραξη μετρητών σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.
δ. Με ειδικού τύπου έμβασμα κατά την έννοια των άρθρων 1 και 4 παρ. 3 του ν.3862/2010 (Α’ 113).
Το ειδικό εργόσημο δύναται να διατίθεται στον εργοδότη με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, από τα κατά τόπους υποκαταστήματα των ΦΚΑ, από τις συνεργαζόμενες με τους φορείς τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και από οποιονδήποτε άλλο φορέα ή δίκτυο έπειτα από απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Στο τέλος κάθε έτους ο ΦΚΑ εκδίδει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο.
4. Η διαδικασία που τηρείται για την καταβολή και την είσπραξη της αμοιβής των ανωτέρω προσώπων, καθώς και για την παρακράτηση και απόδοση των εισφορών στους οικείους ΦΚΑ, ο τύπος και τα αναγραφόμενα στο εργόσημο στοιχεία, το ποσό των εισφορών που αναλογούν στην αμοιβή, την είσπραξη και απόδοσή τους στους οικείους ΦΚΑ, ο τύπος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά διασφάλισης της γνησιότητας του εργοσήμου, καθώς και οι προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ή στοιχείο για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου, καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ύστερα από γνώμη των κατά περίπτωση αρμόδιων Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων.
Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, εξακολουθεί να ισχύει η αριθμ. 14913/343/Φ10034/1.7.2011 (Β’ 1586) υπουργική απόφαση.
Άρθρο 21 Ασφάλιση σε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ), τ. ΟΕΚ
1. Οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου των προσώπων της παραγράφου 1 περιπτώσεις Α’, Β’ και Δ’ του προηγούμενου άρθρου, υπολογίζονται σε ποσοστό 25% επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου και εμπεριέχονται στην αναγραφόμενη τιμή του εργοσήμου. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ύστερα από εισήγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των κατά περίπτωση αρμόδιων φορέων και γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής το ποσοστό αυτό δύναται να αυξομειώνεται, προσαρμοζόμενο στις εκάστοτε κοινωνικές, ασφαλιστικές και οικονομικές συνθήκες.
Οι ανωτέρω εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους Κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας και Μητρότητας, στο ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) για επικουρική ασφάλιση, καθώς και στον τ. ΟΕΚ (εισφορά εργαζομένου). Τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών είναι τα ακόλουθα: 14,45% για τον κλάδο σύνταξης, 4,65% για τον κλάδο ασθένειας σε είδος, 0,86% για τον κλάδο ασθένειας σε χρήμα, 4,32% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και 0,72% για τον τ. ΟΕΚ.
2. Τα πρόσωπα των περιπτώσεων Α’, Β’ και Δ’ της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές με το εργόσημο, δικαιώνονται τόσες ημέρες ασφάλισης, όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών που έχει παρακρατηθεί μέσω του εργοσήμου με το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του έτους 2011, σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.. Αυτές οι ημέρες ασφάλισης δεν μπορούν να υπερβούν τις 25 ανά ημερολογιακό μήνα ή τις 300 ημέρες ασφάλισης ανά ημερολογιακό έτος. Οι ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν κατά τα ανωτέρω ανάγονται στον ημερολογιακό μήνα εξαργύρωσης του εργοσήμου. Η διάταξη της παρούσας παραγράφου ισχύει από 1.1.2013.
3. Στα πρόσωπα των περιπτώσεων Α’, Β’ και Δ’ της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου προκειμένου:
α. να τύχουν των παροχών ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 εδάφιο α’ του άρθρου 31 του α.ν.1846/1951, όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 148 του ν.3655/2008 (Α’ 58),
β. να δικαιωθούν επίδομα ασθένειας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 35 του α.ν.1846/1951, όπως τροποποιήθηκαν με το ν.δ.2691/1954 και αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 148 παρ. 2 του ν.3655/2008,
γ. να δικαιωθούν επίδομα μητρότητας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 του α.ν.1846/1951, όπως έχει συμπληρωθεί με το άρθρο 2 παρ. 2 του ν.1539/1985, το άρθρο 35 παρ. 1 του ν.2676/1999 και το άρθρο 11 του ν.2874/2000 (Α’ 286).
4. Κάθε ζήτημα ή αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά την υπαγωγή των προσώπων της παραγράφου 1 περιπτώσεις Α’, Β’ και Γ’ του προηγούμενου άρθρου στον Κανονισμό Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) και του τ. ΟΕΚ ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ύστερα από γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων των κατά περίπτωση αρμόδιων φορέων.
5. Για τα πρόσωπα της παραγράφου 1 περιπτώσεις Α’ και Β’ του προηγούμενου άρθρου, οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 26 του ν.2639/1998 (Α’ 205) επανέρχονται σε ισχύ αναδρομικά από την ημερομηνία κατάργησής τους. Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κρίνονται με το καθεστώς που ίσχυε κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση.
6. Οι διατάξεις του άρθρου 39 του ν.2084/1992 (Α’ 165) δεν έχουν εφαρμογή για τους υπαγόμενους στο ανωτέρω καθεστώς.»

  1. Εγκύκλιος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 43/11.7.2013
Αμοιβή και παρακράτηση εισφορών περιστασιακά απασχολούμενων με τη διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης ειδικής επιταγής: «Εργόσημο» – Τροποποιήσεις – Νέες κατηγορίες – Διευκρινίσεις – Προϋποθέσεις χορήγησης παροχών ασθένειας

Σχετικά: Εγκύκλιοι 68/9.9.2011 και 16/8.3.2013 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Γενικά έγγραφα Α21/449/3/21.10.2011, Α21/449/18/29.12.2011, Α21/449/25/22.2.2012, Α21/449/41/25.4.2012, Α23/592/53/5.6.2012, Α21/449/33/16.4.2013, A11/129/28.2.2012 και Α11/42/20.3.2013 της Διεύθυνσης Παροχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Έγγραφο 9020/16.5.2013 του ΕΤΕΑ.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ 88/Α’/18.4.2013) με θέμα «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας», με τις οποίες αντικαθίστανται τα άρθρα 20 και 21 του Ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115/Α’/15.7.2010), όπως ισχύουν μετά από την τροποποίησή τους από την παρ. 8Α’ του άρθρου 76 του Ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α’/5.8.2011), και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την εφαρμογή τους:
Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του Ν.3863/2010 και 76, παρ. 8Α’ του Ν.3996/2011, καθώς και της απόφασης 14913/343/Φ.10034/27.6.2011 (ΦΕΚ 1586/Β’/1.7.2011) του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή από την 1.1.2012 σε όλες τις κατηγορίες του κατ’ οίκον απασχολούμενου προσωπικού, επανακαθορίστηκε η ασφάλιση των προσώπων που παρέχουν εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενα με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε κατ’ οίκον ενός εργοδότη είτε κατ’ οίκον πολλών εργοδοτών, για την ίδια μισθολογική περίοδο και υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Επίσης, είναι γνωστό ότι στο διάστημα της πρακτικής εφαρμογής των ανωτέρω νομοθετικών διατάξεων ανέκυψαν σοβαρά προβλήματα που κατέστησαν αναγκαία την τροποποίησή τους, ώστε με τις απαραίτητες βελτιώσεις το «Εργόσημο» να καταστεί θεσμός και να επιτύχει τον στόχο του αρχικού σχεδιασμού, που είναι να αντιμετωπιστούν ασφαλιστικά ειδικές μορφές περιστασιακής απασχόλησης.
Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις επέρχονται σημαντικές αλλαγές τόσο ως προς το ποσοστό ασφάλισης και τον τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης, όσο και ως προς τον χρόνο μέσα στον οποίο αυτές ανάγονται.
Επιπλέον, προστίθενται νέες κατηγορίες αμειβόμενων και ασφαλιζόμενων προσώπων μέσω «Εργοσήμου».
I. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Συγκεκριμένα, στις ρυθμίσεις των ανωτέρω διατάξεων υπάγονται υποχρεωτικά:
Α. Το κατ’ οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, το οποίο υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ενδεικτικά, υπάγονται οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες:
· Οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (ενδεικτικά: οικιακοί βοηθοί για οικιακή καθαριότητα και γενικό νοικοκυριό, οδηγοί).
· Οι κηπουρικές εργασίες.
· Η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών.
· Η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης των ατόμων αυτών για συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
· Οι υπηρεσίες που παρέχονται σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση (ΣΥΔ).
· Η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσιοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας).
· Οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες.
· Η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων.
· Οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος).
Β.[*] Προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, το οποίο υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μη παρέχον την υπηρεσία αυτή ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλος εταιρείας.
Γ.[*] Οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής με ή χωρίς διεύθυνση αποδέκτη.
Δ.[*] Οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπου και σώματος για λογαριασμό μίας ή περισσότερων επιχειρήσεων κατ’ οίκον ή σε άλλον χώρο.
Ε.[*] Οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (supermarket).

(*) Νέες κατηγορίες αμειβόμενων και ασφαλιζόμενων προσώπων μέσω «Εργοσήμου».

II. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ – ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗΣ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ
Για την αμοιβή και ασφάλιση των ανωτέρω προσώπων τηρείται υποχρεωτικά διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης ειδικής επιταγής «Εργόσημο». Υπόχρεος έκδοσης του «Εργοσήμου» είναι αποκλειστικά ο εργοδότης ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος αυτού. Δικαίωμα εξαργύρωσης έχει αποκλειστικά ο αποδέκτης του «Εργοσήμου», δηλαδή το πρόσωπο που παρέχει την εργασία και αμείβεται γι’ αυτή με το «Εργόσημο».
Η έκδοση και εξαργύρωση του «Εργοσήμου» αντικαθιστά, κατά τρόπο αποκλειστικό, τη χρηματική αποζημίωση των παραπάνω απασχολούμενων προσώπων για την εργασία που παρέχουν.
Κατά την έκδοση του «Εργοσήμου» από τους πιστοποιημένους φορείς (ΕΛΤΑ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ) παράγονται δύο στελέχη. Το ένα από αυτά κρατείται και φυλάσσεται από τον εργοδότη ως αποδεικτικό πληρωμής, ενώ το δεύτερο αποδίδεται από τον εργοδότη στον απασχολούμενο ως μέσο εξαργύρωσης, αλλά και ως αποδεικτικό απασχόλησης.
Κατά την εξαργύρωση του «Εργοσήμου» παρακρατούνται οι ασφαλιστικές κρατήσεις.
· Ο εργοδότης απευθύνεται στον φορέα έκδοσης του «Εργοσήμου» (ΕΛΤΑ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ) με το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον ΑΦΜ του, όπως προκύπτουν από επίσημα σχετικά έγγραφα στοιχεία.
Σε περίπτωση που επιλέξει εξαργύρωση του «Εργοσήμου» με πίστωση λογαριασμού του εργαζόμενου, πρέπει επίσης να προσκομίσει το ονοματεπώνυμο, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του απασχολούμενου.
Σε περίπτωση εξαργύρωσης του «Εργοσήμου» με μετρητά, το ονοματεπώνυμο, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του εργαζόμενου προσκομίζονται από τον ίδιο κατά τη στιγμή της εξαργύρωσης.
Δηλώνει το είδος της παρεχόμενης εργασίας και καταθέτει το ποσό του «Εργοσήμου» (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου»), το οποίο αντιστοιχεί στην αμοιβή του εργαζόμενου, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.
Προκειμένου να είναι εφικτή η έκδοση «Εργοσήμου» από εταιρείες, νομικά πρόσωπα ή διαχείριση πολυκατοικίας, καταχωρείται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ – του νόμιμου εκπροσώπου ή του διαχειριστή.[*]

(*) Σε περίπτωση που η διαχείριση πολυκατοικίας έχει ανατεθεί σε εταιρεία εξυπηρέτησης πολυκατοικιών, καταχωρείται ο ΑΜΚΑ του συνιδιοκτήτη που η Γ.Σ. των συνιδιοκτητών έχει ορίσει ως υπεύθυνο, διαμεσολαβητή μεταξύ της προαναφερθείσας εταιρείας και της συνιδιοκτησίας.

Στη συνέχεια, καταχωρείται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ της εταιρείας, του νομικού προσώπου ή της διαχείρισης της πολυκατοικίας. Ο ΑΦΜ αναγράφεται υποχρεωτικά πάνω στο «Εργόσημο» μαζί με την επωνυμία της επιχείρησης ή τη διεύθυνση της πολυκατοικίας και συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία που οι φορείς έκδοσης αποστέλλουν προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.).
Ακολούθως, ο φορέας έκδοσης, αξιοποιώντας τον ΑΜΚΑ, συνδέεται με τη βάση δεδομένων του ΑΜΚΑ – ΕΜΑΕΣ (Εθνικά Μητρώα Ασφαλισμένων, Εργοδοτών, Συνταξιούχων) σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή κατά τη στιγμή της έκδοσης του «Εργοσήμου», και αναζητά τα στοιχεία του εργοδότη στην εν λόγω βάση δεδομένων. Στη συνέχεια, παρουσιάζει τα στοιχεία για επιβεβαίωση στον εργοδότη, ο οποίος με τη σειρά του οφείλει να τα επιβεβαιώσει. Πριν από την έκδοση του «Εργοσήμου» ο φορέας έκδοσης αποστέλλει ηλεκτρονικό μήνυμα στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. με τα στοιχεία του «Εργοσήμου» προς έκδοση.
Επί του αντιτύπου – αποκόμματος αναγράφονται κατά την έκδοση του «Εργοσήμου» τα ακόλουθα στοιχεία:
α) Ο φορέας έκδοσης του «Εργοσήμου» (ΕΛΤΑ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ).
β) Ο αρμόδιος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (εν προκειμένω ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
γ) Ο μοναδικός αριθμός του «Εργοσήμου».
δ) Ο ΑΜΚΑ του εργοδότη (με «κρυμμένο» ένα μέρος του, ώστε να μην είναι εμφανής).
ε) Τα ονομαστικά στοιχεία του εργοδότη, όπως αυτά έχουν ταυτοποιηθεί και αναφέρονται στο αρχείο του ΑΜΚΑ – ΕΜΑΕΣ.
στ) Το ποσό του «Εργοσήμου» (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου»), δηλαδή το συνολικό ποσό που αφορά την αμοιβή του εργαζόμενου και το αναλογούν ποσό ασφαλιστικών κρατήσεων.
ζ) Με βάση την επιλογή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και το είδος της παρεχόμενης εργασίας, αναγράφονται στο «Εργόσημο» οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές της συγκεκριμένης κατηγορίας.
η) Η ημερομηνία έκδοσης του «Εργοσήμου».
θ) Η ημερομηνία λήξης του «Εργοσήμου».
ι) Θέση για αναγραφή ονοματεπώνυμου απασχολούμενου.
Το ποσό του «Εργοσήμου» δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5,00 ευρώ.
Ο χρόνος ισχύος του ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του. Μετά από τη λήξη της περιόδου αυτής, το «Εργόσημο» δεν μπορεί να εξαργυρωθεί από τον εργαζόμενο, ακυρώνεται αυτόματα από τον φορέα έκδοσης και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη για πληρωμή παρεχόμενης σε αυτόν υπηρεσίας. Στην περίπτωση αυτή, η χρηματική (ονομαστική) αξία του «Εργοσήμου» πιστώνεται από τον φορέα έκδοσης στον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που αναγράφεται στο «Εργόσημο» (εν προκειμένω το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), το δε ποσό επιστρέφεται στον εργοδότη, κατόπιν αίτησής του στο υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας (σχετικές οδηγίες πρόκειται να δοθούν όταν απεικονιστεί η ασφάλιση των εν λόγω προσώπων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
«Εργόσημο» που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη, μπορεί να ακυρωθεί εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του με αίτημα του ίδιου στον φορέα έκδοσής του, οπότε το ποσό (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου») επιστρέφεται από τον φορέα έκδοσης (ΕΛΤΑ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ).
· Οι ασφαλισμένοι προσερχόμενοι στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ ή τα ΕΛΤΑ για την εξαργύρωση του «Εργοσήμου», πρέπει να προσκομίζουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους.
Ευνόητο είναι ότι η ορθότητα τόσο του ΑΦΜ όσο και του ΑΜΚΑ πρέπει να προκύπτει από επίσημα σχετικά έγγραφα στοιχεία.
III. ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις μεταβάλλεται το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 25% επί της αναγραφόμενης τιμής του «Εργοσήμου» και επιμερίζεται ανά κλάδο ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου των αμειβόμενων με «Εργόσημο» προσώπων υπολογίζονται σε ποσοστό 25% επί της αναγραφόμενης τιμής του «Εργοσήμου» και εμπεριέχονται στην αναγραφόμενη τιμή του «Εργοσήμου». Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ύστερα από εισήγηση των Δ.Σ. των κατά περίπτωση αρμόδιων φορέων και γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσοστό αυτό δύναται να αυξομειώνεται, προσαρμοζόμενο στις εκάστοτε κοινωνικές, ασφαλιστικές και οικονομικές συνθήκες.
Τα πρόσωπα που παρέχουν εργασία, η οποία εμπίπτει στις αναφερόμενες στο Κεφάλαιο Ι’ της παρούσας κατηγορίες, αμείβονται υποχρεωτικά με «Εργόσημο» και ασφαλίζονται μέσω της εξαργύρωσης αυτού στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους Κλάδους Σύνταξης, Ασθένειας και Μητρότητας, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΑΑ), (τ.Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών – τ.ΕΤΕΑΜ) για επικουρική ασφάλιση, καθώς και στον τ.Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (τ.ΟΕΚ), (εισφορά εργαζόμενου).
Τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών επιμερίζονται ανά κλάδο ασφάλισης ως εξής:
Κλάδος Κύριας Σύνταξης
14,45%
Κλάδος Ασθένειας σε είδος (ΕΟΠΥΥ)
4,65%
Κλάδος Ασθένειας και Μητρότητας σε χρήμα
0,86%
Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης (ΕTEA)
4,32%
Κλάδος τ.ΟΕΚ (εισφορά εργαζόμενου)
0,72%
Με βάση τα προαναφερόμενα, προκειμένου να υπολογιστεί η Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου»,[*] δηλαδή το χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί από τον εργοδότη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο αυτού στους φορείς έκδοσης και εξαργύρωσης «Εργοσήμου» (ΕΛΤΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ), το οποίο εμπεριέχει τις ασφαλιστικές εισφορές, πρέπει το καθαρό, προσυμφωνηθέν μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, ποσό αμοιβής του δεύτερου να πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή 1,333.

(*) Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου» = Καθαρό ποσό αμοιβής + Ασφαλιστικές εισφορές.

Παράδειγμα: Αν για την παρεχόμενη εργασία έχει συμφωνηθεί καθαρό ποσό αμοιβής 600,00 €, τότε:
600,00 € x 1,333 = 800,00 € (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου»).
800,00 € x 25% (Ποσοστό ασφάλισης) = 200,00 € (Ασφαλιστικές εισφορές).
Επειδή από τις κοινοποιούμενες διατάξεις ρητά ορίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αφορούν και τα δύο μέρη, δηλαδή εργοδότη και εργαζόμενο, χωρίς ωστόσο να δίνεται η σχετική αναλογία, προς διευκόλυνση σας γνωρίζουμε ότι κατά την ασφαλιστική πρακτική το 1/3 των συνολικά καταβαλλόμενων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ασφαλιστικών εισφορών αφορά το παρακρατούμενο από τον εργαζόμενο ποσοστό ασφάλισης. (Άλλωστε, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 20 του Ν.3863/2010 -η οποία όμως, λόγω κατάργησης της παρ. 1 του άρθρου 8 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, εξαιρέθηκε από τις κοινοποιούμενες διατάξεις- αναφέρεται ότι οι ετήσιες καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου).
IV. ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ (ΜΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΟΡΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ)
Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 21 του Ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115/Α’), όπως ισχύει μετά από την τροποποίησή της από την παρ. 8Α’ του άρθρου 76 του Ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α’) και αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ 88/Α’), οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.2084/1992 (ΦΕΚ 165/Α’) δεν έχουν εφαρμογή για τα πρόσωπα που υπάγονται στο καθεστώς του «Εργοσήμου».
Συνεπώς, νέοι ασφαλισμένοι (υπαχθέντες για πρώτη φορά στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα μετά από την 1.1.1993) που παράλληλα ασφαλίζονται σε άλλον φορέα λόγω ιδιότητας ή παρεχόμενης εργασίας, δεν δύνανται να επιλέξουν φορέα ασφάλισης.
Συνεπώς, δεν χορηγείται βεβαίωση για εξαίρεση από άλλον φορέα (π.χ. Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών – ΟΑΕΕ) ούτε δεχόμαστε βεβαιώσεις του Ν.2084/1992 άλλων φορέων, προκειμένου να εξαιρέσουμε από τους κοινούς κλάδους ασφάλισης.
V. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Α. Υπολογισμό ημερών ασφάλισης για Εργόσημα που εξαργυρώνονται από 1.1.2013 και εφεξής
(Νέος τρόπος υπολογισμού ημερών ασφάλισης – Ν.4144/2013)
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 21 του Ν.3863/2010, όπως ισχύουν μετά από την τροποποίησή τους από την παρ. 8Α’ του άρθρου 76 του Ν.3996/2011 και αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 74 του Ν.4144/2013:
Τα πρόσωπα για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές με το «Εργόσημο», δικαιώνονται τόσες ημέρες ασφάλισης όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών που έχει παρακρατηθεί μέσω της εξαργύρωσης του «Εργοσήμου» με το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη της 31.12.2011 σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
Οι ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν κατά τα ανωτέρω, δεν μπορούν να υπερβούν τις είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης ανά ημερολογιακό μήνα ή τις τριακόσιες (300) ημέρες ασφάλισης ανά έτος.
Οι ημέρες ασφάλισης ανάγονται στον μήνα εξαργύρωσης του «Εργοσήμου».
Καταργείται ο διπλασιασμός των ημερών ασφάλισης.
Ο τύπος που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης για «Εργόσημα» που εξαργυρώνονται από 1.1.2013 και εφεξής, είναι:
Ποσό ασφαλιστικών εισφορών
   :
11,63
 =
Ημέρες ασφάλισης
(που έχει παρακρατηθεί μέσω «Εργοσήμου»)



(Κατάργηση διπλασιασμού)
Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών[*] που παρακρατήθηκε μέσω «Εργοσήμου», προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της ονομαστικής του αξίας με το ποσοστό ασφάλισης με το οποίο έχει εκδοθεί το «Εργόσημο», δηλαδή 20% ή 25%, ανάλογα με το πότε αυτό εκδόθηκε, πριν ή μετά από τις 23.5.2013, ημερομηνία καθολικής εφαρμογής από τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ και τα ΕΛΤΑ του ποσοστού κράτησης 25% (πιθανόν να έχει εκδοθεί και πριν από τις 23.5.2013 «Εργόσημο» με ποσοστό κράτησης 25%).

(*) Ποσό ασφαλιστικών εισφορών = Ονομαστική αξία «Εργοσήμου» x Ποσοστό ασφάλισης.

Ο συντελεστής 11,63 προκύπτει ως εξής: 33,57 € x 34,65% (ποσοστό ασφάλισης).
Ανεξάρτητα από το ποσοστό με το οποίο έγινε η έκδοση του «Εργοσήμου», εφόσον το «Εργόσημο» εξαργυρώθηκε από 1.1.2013 και μετά, για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης ισχύουν τα προαναφερθέντα.
«Εργόσημο» που εκδόθηκε με ποσοστό παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών 20%, θα εξαργυρωθεί με το ίδιο ποσοστό κράτησης, ακόμη και αν η εξαργύρωση γίνει μετά από τις 23.5.2013.

Παράδειγμα: Έστω εξαργυρωμένα από 1.1.2013 και εφεξής «Εργόσημα» ονομαστικής αξίας π.χ. 100,00 €, έχουμε δύο περιπτώσεις:
α) 100,00 € x 20% = 20,00 € οι ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατήθηκαν κατά την εξαργύρωση. Συνεπώς:
20,00 € : 11,63 = 1,71 a 2 ημέρες ασφάλισης.
β) 100,00 € x 25% = 25,00 € οι ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατήθηκαν κατά την εξαργύρωση. Συνεπώς:
25,00 € : 11,63 = 2,14 a 2 ημέρες ασφάλισης.
Ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού ισχύει για εξαργυρωμένα από 1.1.2013 και εφεξής «Εργόσημα».

Για λόγους χρηστής διοίκησης, περιοριστικά για το Α’ και Β’ τρίμηνο του 2013, οι προκύπτουσες κατά τον ανωτέρω τρόπο υπολογισμού ημέρες ασφάλισης (χωρίς διπλασιασμό) θα επιμεριστούν σε κάθε μήνα του τριμήνου στο οποίο εμπίπτει ο μήνας εξαργύρωσης του «Εργοσήμου», με τον περιορισμό των είκοσι πέντε (25) ημερών ασφάλισης τον μήνα (ήτοι 75 ημέρες ασφάλισης το μέγιστο για το Α’ τρίμηνο του 2013 και ομοίως 75 ημέρες ασφάλισης για το Β’ τρίμηνο του 2013).

Παράδειγμα: Έστω ασφαλισμένος προσκομίζει εξαργυρωμένα μέσα στο έτος 2013 «Εργόσημα», όπως αναφέρονται στους παρακάτω πίνακες:
Περιοριστικά Διαχείριση Ημερών Ασφάλισης Α’ τριμήνου 2013

Ημερομηνία 
εξαργύρωσης 
Εργοσήμου
Ονομαστική 
αξία 
Εργοσήμου
Ποσοστό 
ασφάλισης
Ποσό εισφορών 
που παρακρατήθηκε
31.1.2013
500,00 €
20%
100,00 €
28.2.2013
110,00 €
20%
22,00 €
29.3.2013
1.800,00 €
20%
360,00 €


ΣΥΝΟΛΟ
482,00 €

Ημέρες ασφάλισης = Συνολικό ποσό εισφορών που παρακρατήθηκαν κατά την εξαργύρωση Εργοσήμων το Α’ τρίμηνο 2013 : 11,63.
Οι προκύπτουσες κατά τον ανωτέρω τρόπο υπολογισμού ημέρες ασφάλισης, αφού εφαρμοστεί ο κανόνας στρογγυλοποίησης, επιμερίζονται στο τρίμηνο με την πρώτη επιπλέον ημέρα (αν δεν προκύπτει από τη διαίρεση ακέραιος αριθμός) να υπολογίζεται στον πρώτο μήνα του τριμήνου, ενώ τυχόν δεύτερη επιπλέον ημέρα στον δεύτερο μήνα του τριμήνου και τον περιορισμό των εβδομήντα πέντε (75) ημερών ασφάλισης συνολικά στο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του παραδείγματός μας:
482,00 : 11,63 = 41,44, δηλαδή 41,4 (στρογγυλοποίηση δεύτερου δεκαδικού αριθμού στον πρώτο).
Άρα: 41 ημέρες ασφάλισης (μετά από τη στρογγυλοποίηση του πρώτου δεκαδικού αριθμού στην ακέραια μονάδα).
Συνεπώς: 41 ημέρες ασφάλισης : 3 (επιμερισμός στο τρίμηνο) = 13,66.
Α’ τρίμηνο 2013
Ημέρες ασφάλισης
Ιανουάριος
14
Φεβρουάριος
14
Μάρτιος
13
Σύνολο:
41

Περιοριστικά Διαχείριση Ημερών Ασφάλισης Β’ τριμήνου 2013

Ημερομηνία 
εξαργύρωσης 
Εργοσήμου
Ονομαστική 
αξία 
Εργοσήμου
Ποσοστό 
ασφάλισης
Ποσό εισφορών που 
παρακρατήθηκε
1.4.2013
750,00 €
20%
150,00 €
18.4.2013
120,00 €
20%
24,00 €
30.4.2013
750,00 €
20%
150,00 €
20.5.2013
140,00 €
20%
28,00 €
31.5.2013
750,00 €
25%
187,50 €
20.6.2013
140,00 €
25%
35,00 €


ΣΥΝΟΛΟ:
574,50 €
Ημέρες ασφάλισης = Συνολικό ποσό εισφορών που παρακρατήθηκαν κατά την εξαργύρωση Εργοσήμων το Β’ τρίμηνο 2013 : 11,63.
Οι προκύπτουσες κατά τον ανωτέρω τρόπο υπολογισμού ημέρες ασφάλισης, αφού εφαρμοστεί ο κανόνας στρογγυλοποίησης, επιμερίζονται στο τρίμηνο με την πρώτη επιπλέον ημέρα (αν δεν προκύπτει από τη διαίρεση ακέραιος αριθμός) να υπολογίζεται στον πρώτο μήνα του τριμήνου, ενώ τυχόν δεύτερη επιπλέον ημέρα στον δεύτερο μήνα του τριμήνου και τον περιορισμό των εβδομήντα πέντε (75) ημερών ασφάλισης συνολικά στο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του παραδείγματός μας:
574,50 € : 11,63 = 49,39, δηλαδή 49,4 (στρογγυλοποίηση δεύτερου δεκαδικού αριθμού στον πρώτο).
Άρα: 49 ημέρες ασφάλισης (μετά από τη στρογγυλοποίηση του πρώτου δεκαδικού αριθμού στην ακέραια μονάδα).
Συνεπώς: 49 ημέρες ασφάλισης : 3 (επιμερισμός στο τρίμηνο) = 16,3.
Β’ τρίμηνο 2013
Ημέρες ασφάλισης
Απρίλιος
17
Μάιος
16
Ιούνιος
16
Σύνολο:
49
Για Εργόσημα που εξαργυρώνονται από 1.7.2013 και εφεξής, οι ημέρες ασφάλισης ανάγονται στον μήνα εξαργύρωσης του «Εργοσήμου», μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης το μέγιστο.
Ημέρες ασφάλισης ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
Ημερομηνία 
εξαργύρωσης 
Εργοσήμου
Ονομαστική 
αξία 
Εργοσήμου
Ποσοστό 
ασφάλισης
Ποσό
εισφορών που παρακρατήθηκε
Ημέρες ασφάλισης
5.7.2013
850,00 €
25%
212,50 €
212,50 : 11,63 = 18,27
Συνεπώς 18
31.7.2013
500,00 €
25%
125,00 €
125,00 : 11,63 = 10,74
Συνεπώς 11



Σύνολο:
25 (και όχι 29)
Από 23.5.2013 έχει τεθεί σε καθολική εφαρμογή η διάθεση «Εργοσήμων» με ποσοστό παρακράτησης 25% από τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ και τα ΕΛΤΑ. Επιπλέον, από την ίδια ημερομηνία εκδίδονται «Εργόσημα» για τις ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.
Β. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΞΑΡΓΥΡΩΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ 31.12.2012 «ΕΡΓΟΣΗΜΑ»
(Εφαρμογή προϊσχυουσών διατάξεων)
Όσον αφορά τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης, πριν από τις τροποποιήσεις που επέφεραν οι κοινοποιούμενες διατάξεις, σας γνωρίζουμε ότι ο υπολογισμός των ημερών ασφάλισης «Εργοσήμων» που εξαργυρώθηκαν μέχρι 31.12.2012 γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τα γενικά έγγραφα Α21/449/25/22.2.2012 και Α21/449/18/29.12.2011 της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων, με την πρόσθετη πληροφορία ότι οι ημέρες ασφάλισης πρέπει να επιμερίζονται κατά μήνα, με τον περιορισμό των τριάντα (30) ημερών ανά ημερολογιακό μήνα και ενενήντα (90) ημερών ανά ημερολογιακό τρίμηνο, τριακοσίων εξήντα (360) ημερών ανά ημερολογιακό έτος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την εφαρμογή των προϊσχυουσών διατάξεων, κάθε έτος χωρίζεται σε τέσσερα (4) τρίμηνα, ήτοι:
1ο τρίμηνο: Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος.
2ο τρίμηνο: Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος.
3ο τρίμηνο: Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος.
4ο τρίμηνο: Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος.
Οι εισφορές από τα εξαργυρωμένα «Εργόσημα» κάθε ημερολογιακού τριμήνου αθροίζονται και το ποσό που προκύπτει, αρχικά διαιρείται με τον συντελεστή 11,88 και στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται επί 2 (bonus).
Οι προκύπτουσες με τον προαναφερόμενο τρόπο υπολογισμού ημέρες ασφάλισης ανάγονται στο τρίμηνο εξαργύρωσης του «Εργοσήμου», χωρίς να μπορούν να υπερβούν τις τριάντα (30) ημέρες ανά ημερολογιακό μήνα και ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό τρίμηνο.
Επιπλέον, όταν από τη διαίρεση των ημερών ασφάλισης (όπως προκύπτουν μετά από την εφαρμογή του κανόνα της στρογγυλοποίησης – βλ. Μέρος Γ’ του Κεφαλαίου V: 3 (επιμερισμός στο τρίμηνο) δεν προκύπτει ακέραιος αριθμός, η πρώτη επιπλέον ημέρα υπολογίζεται στον πρώτο μήνα του τριμήνου, ενώ τυχόν δεύτερη επιπλέον ημέρα στον δεύτερο μήνα του τριμήνου.
Παράδειγμα: Συνολικό ποσό εξαργυρωμένων «Εργοσήμων» 3ου τριμήνου 2012: 1.000,00 €.
Ημέρες ασφάλισης: 34.
(1.000,00 € x20% = 200,00 € : 11,88 x2 = 33,67. Άρα 34 ημέρες ασφάλισης)
Γ’ τρίμηνο 2012
Ημέρες ασφάλισης
Ιούλιος
12
Αύγουστος
11
Σεπτέμβριος
11
Σύνολο:
34
Τονίζουμε ότι: ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού ισχύει για εξαργυρωμένα μέσα στο έτος 2012 «Εργόσημα», ενώ για «Εργόσημα» που έχουν εξαργυρωθεί από 1.1.2013 και εφεξής, ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού ημερών ασφάλισης βάσει των κοινοποιούμενων διατάξεων (Ν.4144/2013, άρθρο 74).
Είναι προφανές ότι, εφόσον από το ύψος της δηλωθείσας (με την αγορά «Εργοσήμου») αμοιβής προκύπτουν περισσότερες ημέρες ασφάλισης από όσες ορίζονται κατά τα ανωτέρω, οι επιπλέον ημέρες ασφάλισης δεν μπορούν να αποδοθούν στην ασφαλιστική ιστορία του απασχολούμενου ούτε δύναται να ικανοποιηθεί αίτημα περί επιστροφής του ποσού ασφαλιστικών εισφορών που δεν ενημερώνει ασφαλιστική ιστορία, καθώς δεν αντιστοιχεί σε αχρεώστητη καταβολή εισφορών, αλλά σε αμοιβή του απασχολούμενου για την παρεχόμενη προς τον εργοδότη του εργασία.
Γ. ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Τρόπος στρογγυλοποίησης των ημερών ασφάλισης, ο οποίος ισχύει ανεξάρτητα από την ημερομηνία εξαργύρωσης πριν ή μετά από την 1.1.2013:
Το 2ο δεκαδικό ψηφίο στρογγυλοποιείται ως προς το πρώτο δεκαδικό ψηφίο ως εξής:
· Αν είναι 0-4 η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα κάτω.
· Αν είναι 5-9 η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω.
Το 1ο δεκαδικό ψηφίο στρογγυλοποιείται ως προς τον ακέραιο αριθμό ως εξής:
· Αν είναι 0-4 η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα κάτω.
· Αν είναι 5-9 η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ
· Σύμφωνα με το γενικό έγγραφο Α23/592/53/5.6.2012 της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων, προκειμένου οι Υπηρεσίες Εσόδων των υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου να χορηγήσουν βεβαίωση ημερών ασφάλισης από εξαργυρωμένα «Εργόσημα» (δεδομένου ότι ο χρόνος ασφάλισης με «Εργόσημο» δεν υποστηρίζεται ακόμα μηχανογραφικά) σε υπηκόους τρίτων χωρών για την ανανέωση της άδειας παραμονής τους, απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας (Περιφέρεια, Δήμος) που ζητά τον χρόνο ασφάλισης, από την οποία να προκύπτει το αιτούμενο χρονικό διάστημα.
Όμως, στις περιπτώσεις που τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα αδυνατούν να προσκομίσουν την ανωτέρω βεβαίωση, μπορεί να ληφθεί υπόψη η προηγούμενη απόφαση για ανανέωση της άδειας παραμονής, στην οποία αναγράφεται η περίοδος ισχύος της, δηλαδή η χρονική περίοδος μέσα στην οποία αναζητείται από την αρμόδια υπηρεσία (Περιφέρεια, Δήμος) ασφάλιση του αιτούντος.
· Υπενθυμίζουμε ότι με το γενικό έγγραφο Α21/449/33/16.4.2013 της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων δόθηκε η δυνατότητα στα πρόσωπα που απασχολήθηκαν κατ’ οίκον ενός εργοδότη και που εκ παραδρομής ο εργοδότης τους για το έτος 2012, αντί να τα ασφαλίσει με «Εργόσημο», κατέβαλλε εισφορές με το προηγούμενο σύστημα (καταβάλλοντας αποδεδειγμένα εισφορές στον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη – ΑΜΕ που είχε λάβει ως εργοδότης – οικία), να παραμείνει ισχυρή η ασφάλισή τους, με την προϋπόθεση ότι θα υποβληθούν ΑΠΔ (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις) για την αντίστοιχη χρονική περίοδο, μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες.
· Σύμφωνα με το γενικό έγγραφο Α21/449/50/25.6.2013 της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων, δόθηκε η δυνατότητα καταβολής εισφορών των απασχολούμενων κατ’ οίκον του εργοδότη με δελτίο παροχής υπηρεσιών για περίοδο απασχόλησης μέχρι 31.12.2011.
Σε περίπτωση που πιστώνεται λογαριασμός ασφαλισμένου για τραπεζική συναλλαγή που αφορά «Εργόσημο» (στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στο παραστατικό της τράπεζας), τότε ταυτόχρονα έχουμε και εξαργύρωση του «Εργοσήμου».
Ωστόσο, το υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όταν έχει αμφιβολία, έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε ενέργειες (επικοινωνία με την τράπεζα, προσκόμιση επιπλέον στοιχείων) για να διαπιστώσει ότι όντως έχει γίνει εξαργύρωση του «Εργοσήμου».
Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 74 του Ν.4144/2013 ορίζεται ότι στο τέλος κάθε έτους ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης εκδίδει (και όχι αποστέλλει, όπως όριζαν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.3863/2010ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση[*] σε εργοδότη και εργαζόμενο. Συνεπώς, οι Υπηρεσίες Εσόδων υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας εκδίδουν την προαναφερθείσα ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση, εφόσον τους ζητηθεί.
(*) Η ετήσια συγκεντρωτική (απολογιστική) κατάσταση του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (βεβαίωση για την εφορία) αποτελεί βεβαίωση για τις καταβληθείσες, μέσα στο προηγούμενο έτος, εισφορές (όχι βεβαίωση αποδοχών). Σύμφωνα με την καταργηθείσα διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 20 του Ν.3863/2010, συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση ως δικαιολογητικό για την έκπτωση του φόρου εισοδήματος.
· Επισημαίνουμε ότι και στην περίπτωση ασφάλισης μέσω «Εργοσήμου», προκειμένου αυτή να χωρήσει, βασική προϋπόθεση είναι η παροχή της εργασίας.
Σύμφωνα με πάγια νομολογία (Σ.τ.Ε. 2745/1983, 4328/1984, 1917/1988 κ.ά.), η πραγματοποίηση ημερών στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποτελεί πραγματικό γεγονός, η ύπαρξη ή ανυπαρξία του οποίου ερευνάται ελεύθερα από τα ασφαλιστικά όργανα, στην αποκλειστική ευχέρεια των οποίων ανήκει η διενέργεια ελέγχου για την εξακρίβωση του πραγματικού της απασχόλησης.
Το αρμόδιο επί του ελέγχου ασφαλιστικό όργανο ερευνά ελεύθερα τα πραγματικά στοιχεία, δικαιούμενο, προς εξακρίβωση, να ενεργήσει προς απόδειξη αυτών εξέταση μαρτύρων, αυτοψία, να ζητήσει πληροφορίες από κάθε δημόσια, δημοτική ή άλλη Αρχή και να αποφαίνεται ελεύθερα και κατά συνείδηση, σύμφωνα με τον νόμο και τους κανονισμούς.
Συνεπώς, παρά τις ιδιομορφίες της εργασιακής σχέσης, πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι (επιτόπιοι, λοιπών στοιχείων κ.λπ.) προκειμένου ο διευθυντής (άρθρα 119 και 121 του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του αρμόδιου υποκαταστήματος τόπου απασχόλησης, μετά από συνεκτίμηση των σχετικών στοιχείων του διενεργηθέντος ελέγχου, να αποφαίνεται σχετικά με το αν η ασφάλιση μέσω «Εργοσήμου» αφορά πραγματική απασχόληση του προσώπου, ώστε να περιορίζονται φαινόμενα εικονικής ασφάλισης με σκοπό τη συμπλήρωση προϋποθέσεων για λήψη παροχών.
· Όπως είναι γνωστό, τα κατ’ οίκον απασχολούμενα πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τον εργοδότη τους με α’ ή β’ βαθμού συγγένεια, δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ζ’ (άρθρα 52-56) του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά ούτε και με τις μεταγενέστερες διατάξεις του άρθρου 26 του Ν.2639/1998 και του άρθρου 69, παρ. 5 του Ν.2679/1999 (σχετικό το γενικό έγγραφο Α22/405/23.7.1999 της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων).
Κατ’ αναλογία, μετά από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 20 και 21 του Ν.3863/2010, όπως τροποποιήθηκαν από την παρ. 8Α’ του άρθρου 76 του Ν.3996/2011 και αντικαταστάθηκαν από τις κοινοποιούμενες διατάξεις του άρθρου 74 του Ν.4144/2013 (ασφάλιση μέσω «Εργοσήμου»), οι υπηρεσίες που παρέχουν τα κατ’ οίκον απασχολούμενα πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τον εργοδότη τους με συγγένεια α’ ή β’ βαθμού, δεν θεωρούνται εξαρτημένη εργασία και συνεπώς δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω της διαδικασίας έκδοσης – εξαργύρωσης «Εργοσήμου».
Συνεπώς, ασφάλιση που έχει χωρήσει μέσω «Εργοσήμου» σε πρόσωπα που συνδέονται με τον εργοδότη τους με συγγένεια α’ ή β’ βαθμού, δεν θεωρείται ισχυρή και πρέπει να ακυρωθεί. Οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ακύρωσης της ασφάλισης, καθώς και το πώς θα αντιμετωπισθούν τυχόν αιτήσεις επιστροφής εισφορών, θα δοθούν όταν η απεικόνιση της ασφάλισης των αμειβόμενων με το «Εργόσημο» υποστηριχθεί μηχανογραφικά από το ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
· Όσον αφορά τη διεκπεραίωση υποβληθέντων καταγγελιών, σας γνωρίζουμε ότι:
Για τη χρονική περίοδο πριν από την εφαρμογή των διατάξεων περί ασφάλισης μέσω «Εργοσήμου», δηλαδή τη χρονική περίοδο κατά την οποία τα κατ’ οίκον απασχολούμενα πρόσωπα υπάγονταν στις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν.2639/1998, οι καταγγελίες απορρίπτονται, καθ’ όσον, σύμφωνα με το άρθρο 54 του Κεφαλαίου Ζ’ του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η ασφαλιστική σχέση των προσώπων αυτών αρχίζει και λήγει κάθε φορά κατά τη χρονολογία αναγγελίας (από τον εργοδότη ή τον ασφαλισμένο) ή κατά τη χρονολογία που θα λάβουν γνώση τα όργανα του ιδρύματος και ποτέ αναδρομικά.
Για τη χρονική περίοδο εφαρμογής των διατάξεων του «Εργοσήμου» θα δοθούν σχετικές οδηγίες.
· Παρακαλούμε για την ορθή εφαρμογή των οδηγιών του γενικού εγγράφου Α21/449/25/22.2.2012 της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων, όσον αφορά τη θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Εσόδων υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας, με βάση τα εξαργυρωμένα «Εργόσημα», διαβιβάζει Υπηρεσιακό Σημείωμα στο Τμήμα Μητρώου και σε καμία περίπτωση δεν χορηγεί βεβαίωση χρόνου ασφάλισης στους ίδιους τους ασφαλισμένους, όπως έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι γίνεται από ορισμένα υποκαταστήματα.
· Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουμε ενεργήσει αρμοδίως, ώστε να είναι δυνατή σε σύντομο χρονικό διάστημα η μηχανογραφική απεικόνιση της ασφάλισης των αμειβόμενων με «Εργόσημο» προσώπων από το ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση δημιουργίας από τον ανάδοχο σχετικού λογισμικού για τη διαχείριση «Εργοσήμου».
VII. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις προβλέπεται για πρώτη φορά χορήγηση παροχών ασθένειας σε χρήμα για τους αμειβόμενους με «Εργόσημο», ορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους, καθώς και για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος.
Παροχές ασθένειας σε χρήμα
Παροχές ασθένειας σε χρήμα δύναται να χορηγηθούν στους αμειβόμενους με «Εργόσημο» μετά από τη συμπλήρωση των παρακάτω χρονικών προϋποθέσεων και πάντως σε καμία περίπτωση πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.4144/2013ήτοι από 18.4.2013.
Συγκεκριμένα:
Α. Για χορήγηση επιδόματος ασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 35 του Α.Ν.1846/1951, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες απαιτούνται εκατόν είκοσι (120) ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, το αμέσως προηγούμενο της αναγγελίας της ασθένειας ή το προηγούμενο 15μηνο, στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο.
Β. Για χορήγηση εξόδων κηδείας εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 32 του Α.Ν.1846/1951, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται η πραγματοποίηση εκατόν είκοσι (120) ημερών ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το προηγούμενο 15μηνο, μη συνυπολογιζομένων των ημερών ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15μηνου.
Γ. Για τη χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 του Α.Ν.1846/1951, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται η πραγματοποίηση διακοσίων (200) ημερών ασφάλισης τα δύο (2) προηγούμενα έτη πριν από την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού.
Για τη συμπλήρωση των ανωτέρω χρονικών προϋποθέσεων απαιτείται οι ημέρες ασφάλισης να έχουν προκύψει μόνο από εξαργυρωμένα, μετά από την 1.1.2013, Εργόσημα. Στις ημέρες αυτές μπορούν να συνυπολογισθούν και ημέρες ασφάλισης εκτός Εργοσήμου.
Παροχές ασθένειας σε είδος (Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας – ΕΟΠΥΥ)
Για παροχές ασθένειας σε είδος εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 του Α.Ν.1846/1951(ΦΕΚ 179/Α’), όπως αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 148, παρ. 1 του Ν.3655/2008 (ΦΕΚ 58/Α’), δηλαδή απαιτείται η συμπλήρωση εκατό (100ημερών ασφάλισηςείτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο 15μηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15μηνου.
Ειδικά για το έτος 2013, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 75 του Ν.4144/2013, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (συνεπώς και οι αμειβόμενοι με «Εργόσημο»), καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους, προκειμένου να καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος,απαιτείται η συμπλήρωση των πενήντα (50ημερών ασφάλισης, εφαρμοζομένων των διατάξεων περί ασφάλισης βάσει 15μηνου.
Για τη συμπλήρωση των πενήντα (50ημερών ασφάλισης λαμβάνονται υπόψη αποκλειστικά ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν από εξαργυρωμένα μετά από την 1.1.2013 «Εργόσημα» (υπολογισμός ημερών ασφάλισης χωρίς διπλασιασμό), καθώς και οποιοσδήποτε άλλος χρόνος ασφάλισης εκτός «Εργοσήμου». Στις περιπτώσεις όπου για χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος λαμβάνονται υπόψη και ημέρες ασφάλισης από εξαργυρωμένα μέχρι 31.12.2012«Εργόσημα» (υπολογισμός ημερών ασφάλισης με διπλασιασμό), απαιτούνται εκατόν πενήντα (150ημέρες ασφάλισης.
Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι οδηγίες των αναφερόμενων σχετικών εγκυκλίων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των γενικών εγγράφων των Διευθύνσεων Ασφάλισης – Εσόδων και Παροχών.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ





Αυστηρή τήρηση των οδηγιών για απογραφή και χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους αμειβόμενους με Εργόσημο – Ανάκληση των οδηγιών σε σχέση με τη χορήγηση βεβαιώσεων ημερών ασφάλισης για ανανέωση άδειας εργασίας ή για εγγραφή σε παιδικούς σταθμούς

Γενικό έγγραφο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Α21/449/102/17.10.2013

Σχετικά: Εγκύκλιος 43/11.7.2013 της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και γενικό έγγραφο Α21/449/25/22.2.2012 της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Από ελέγχους της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαπιστώθηκαν σοβαρές παρατυπίες όσον αφορά τη διαδικασία απογραφής στο Μητρώο Ασφαλισμένων και χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε πρόσωπα που ασφαλίζονται με «Εργόσημο».
Κατόπιν των ανωτέρω, από τη λήψη του παρόντος πρέπει:
I. Με ευθύνη των διευθυντών των υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά την απογραφή στο Μητρώο Ασφαλισμένων και χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, βάσει «Εργοσήμου», να τηρούνται απαρέγκλιτα οι οδηγίες της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου και του γενικού εγγράφου.
Συγκεκριμένα:
α) Η απογραφή στο Μητρώο Ασφαλισμένων των αμειβόμενων και ασφαλιζόμενων βάσει «Εργοσήμου» προσώπων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά στα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας τους με την προσκόμιση του πρώτου πρωτότυπου εξαργυρωμένου «Εργοσήμου», απ’ όπου θα αντλούνται τα στοιχεία του εργοδότη, χωρίς ωστόσο να συμπληρώνεται το αντίστοιχο πεδίο «α.μ.ε. εργοδότη».
Ως ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα αναγράφεται η πρώτη ημερολογιακή ημέρα του ημερολογιακού τριμήνου εντός του οποίου εξαργυρώθηκε το «Εργόσημο», όταν το «Εργόσημο» εξαργυρώθηκε μέχρι 30.6.2013, ενώ όταν το «Εργόσημο» εξαργυρώθηκε από 1.7.2013 και εφεξής, ως ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του απογραφόμενου προσώπου θα αναγράφεται η πρώτη ημερολογιακή ημέρα του ημερολογιακού μήνα εξαργύρωσης.
β) Όσον αφορά τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στα εν λόγω πρόσωπα, μέχρι η απεικόνιση της ασφάλισης για την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων να υποστηριχθεί μηχανογραφικά από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), πρέπει:
Το Τμήμα Εσόδων του υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤAM τόπου κατοικίας, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερόμενων και πάντοτε βάσει των πρωτότυπων εξαργυρωμένων «Εργοσήμων» (αντίγραφα των οποίων φυλάσσονται στην Υπηρεσία Εσόδων), οφείλει να διαβιβάζει Υπηρεσιακό Σημείωμα στο Τμήμα Μητρώου του ίδιου υποκαταστήματος και σε καμία περίπτωση δεν χορηγεί βεβαίωση χρόνου ασφάλισης στους ίδιους τους ασφαλισμένους, όπως έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι γίνεται από ορισμένα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Η ανωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία αποτελεί εσωτερική διαδικασία μεταξύ των δύο αρμόδιων Τμημάτων, σε καμία δε περίπτωση δεν δίδονται τα σχετικά Υπηρεσιακά Σημειώματα στους ασφαλισμένους.
Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι τα αιτήματα των ασφαλισμένων που θεμελιώνουν δικαίωμα για παροχές σε χρήμα, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου 43/11.7.2013, θα εξετάζονται κατ’ εξαίρεση από το υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας.
γ) Να ελεγχθεί αν κατά την απογραφή και χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε ασφαλισμένους μέσω «Εργοσήμου» τηρήθηκαν οι σχετικές οδηγίες και, σε αντίθετη περίπτωση, να ενημερωθεί εγγράφως η υπηρεσία μας.
II. Ανακαλούνται οι οδηγίες του γενικού εγγράφου Α23/592/53/5.6.2012 σχετικά με τη χορήγηση βεβαιώσεων ημερών ασφάλισης για ανανέωση άδειας εργασίας ή για εγγραφή σε παιδικούς σταθμούς.
Συγκεκριμένα:
Οι Υπηρεσίες Εσόδων υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας μόνο κατόπιν εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας για την ανανέωση άδειας παραμονής του Υπουργείου Εσωτερικών θα δίδουν τον χρόνο ασφάλισης βάσει «Εργοσήμου», όχι υπό τον τύπο βεβαίωσης ημερών ασφάλισης, αλλά με τη μορφή απαντητικού εγγράφου προς την προαναφερόμενη υπηρεσία στην οποία εκκρεμεί το αίτημα του αλλοδαπού και αφού πρώτα διαπιστωθεί το πραγματικό της απασχόλησης.
Ομοίως, δεν είναι δυνατή η χορήγηση βεβαιώσεων ημερών ασφάλισης για εγγραφή σε παιδικούς σταθμούς, παρά μόνο κατόπιν έγγραφης αναζήτησης του εν λόγω χρόνου ασφάλισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στις οποίες εγγράφως απαντάμε κατά τα προαναφερόμενα.
Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, προσκομίζονται από τους ενδιαφερόμενους τα πρωτότυπα εξαργυρωμένα «Εργόσημα» και προηγείται η ταυτοποίηση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), του Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και λοιπών στοιχείων των ενδιαφερόμενων.
Τέλος, με δεδομένο ότι από την έρευνα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαπιστώθηκαν περιστατικά πλαστότητας, υπενθυμίζουμε τις οδηγίες του γενικού εγγράφου Γ99/1/98/12.9.2007 της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων με θέμα «Γνωστοποίηση αξιόποινων πράξεων στην Εισαγγελική Αρχή» και παρακαλούμε για την ορθή εφαρμογή τους.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

  1. Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης: 9020/16.5.2013
Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 74 του Ν.4144/2013
Σχετικά: Έγγραφο Φ.80000/27780/1846/26.4.2013 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Σας κοινοποιούμε το έγγραφο Φ.80000/27780/1846/26.4.2013 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 74 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ 88/Α’/18.4.2013), σύμφωνα με τις οποίες αντικαθίστανται τα άρθρα 20 και 21 του Ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115/Α’/15.7.2010), όπως ισχύουν μετά από την τροποποίησή τους από την παρ. 8 του άρθρου 76 του Ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α’/5.8.2011), που αφορούν στη χρήση του Εργόσημου ως τρόπο καταβολής της αμοιβής και ασφάλισης για το κατ’ οίκον απασχολούμενο προσωπικό.
Ειδικότερα, με το ανωτέρω άρθρο επέρχονται οι ακόλουθες μεταβολές:
Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 20 διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων που αμείβονται και ασφαλίζονται με το Εργόσημο και, επιπλέον, εντάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:
α) Το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, το οποίο δεν παρέχει την υπηρεσία αυτή ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλος εταιρείας.
β) Οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής με ή χωρίς διεύθυνση αποδέκτη.
γ) Οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπου και σώματος νια λογαριασμό μίας ή περισσότερων επιχειρήσεων κατ’ οίκον ή σε άλλον χώρο.
δ) Οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (super market).
Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 21 μεταβάλλεται το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότη και εργαζόμενου, του προσωπικού που αμείβεται με το Εργόσημο, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 25% επί της αναγραφόμενης τιμής του Εργοσήμου και επιμερίζεται για τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης σε ποσοστά 4,32%.
Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 21 τα πρόσωπα για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές με το Εργόσημο, δικαιώνονται τόσες ημέρες ασφάλισης όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών που έχει παρακρατηθεί μέσω του Εργοσήμου με το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31.12.2011 (το οποίο ανέρχεται σε 33,57 ευρώ). Οι ημέρες αυτές δεν μπορούν να υπερβούν τις είκοσι πέντε (25) ανά ημερολογιακό μήνα ή τις τριακόσιες (300) ημέρες ασφάλισης ανά ημερολογιακό έτος. Οι ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν κατά τα ανωτέρω, ανάγονται στον ημερολογιακό μήνα εξαργύρωσης του Εργοσήμου.
Η διάταξη της παρούσας παραγράφου ισχύει από 1.1.2013.
Με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 21 επανέρχονται σε ισχύ αναδρομικά από την ημερομηνία κατάργησής τους οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 26 του Ν.2639/1998 (ΦΕΚ 205/Α’), οι οποίες αφορούν στην καταβολή μειωμένων κατά 20% ποσών συντάξεων και κατώτατων ορίων, στην περίπτωση του οικιακού προσωπικού που ασφαλίζεται με αποδοχές μικρότερες του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 1/5 του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κρίνονται με το καθεστώς που ίσχυε κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση.
Με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 21 για τα πρόσωπα που αμείβονται με Εργόσημο δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.2084/1992, όπως ισχύουν μετά από την τροποποίησή τους.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΜΑΡΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget