ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ Σε ελλείμματα και χαράτσια τούς βουλιάζει η κυβέρνηση

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2016
Στη δίνη των ελλειμμάτων συνεχίζει να βουλιάζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρατικής υποχρηματοδότησης και της καπιταλιστικής κρίσης, που στερεί τη δυνατότητα από εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους να καταβάλλουν τις εισφορές τους, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης.
Ο προϋπολογισμός αυτός, του οποίου το έλλειμμα για το επόμενο έτος εκτιμάται στα 807 εκ. ευρώ και συντάχθηκε στη βάση των κυβερνητικών εντολών και με κριτήριο τη «δημοσιονομική σταθερότητα», αποτελεί το υπόβαθρο για νέες περικοπές στις αποδιδόμενες συντάξεις, στην παραπέρα μείωση των παροχών του, αλλά και στην αύξηση των εισφορών όσων αυτοαπασχολούμενων μπορούν ακόμα να πληρώνουν.
Για τους λόγους αυτούς, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Π. Τάτσηςτον καταψήφισε (ήταν η μοναδική αρνητική ψήφος), σημειώνοντας ότι και αυτός ο προϋπολογισμός συνεχίζει την πολιτική των χαρατσιών σε βάρος των συνταξιούχων, χωρίς βέβαια να γίνεται λόγος για την ανάκτηση των απωλειών που έχουν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ποιος πληρώνει το μάρμαρο;
Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα του προϋπολογισμού, τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΕ θα ανέλθουν στα 4,018 δισ. ευρώ, ενώ οιδαπάνες του στα 4,825 δισ. ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση για συντάξεις και ΕΚΑΣ θα ανέλθει στα 1,441 δισ. ευρώ από 1,668 δισ. ευρώ φέτος (προσωρινός απολογισμός) και 1,781 δισ. ευρώ το 2014. Δηλαδή, η κρατική χρηματοδότηση του Ταμείου το 2016, θα είναι μειωμένη κατά 227 εκ. ευρώ σε σχέση με φέτος (μείωση 13,60%) και κατά 340 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2014 (μείωση 19%), παρά την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και τις αυξανόμενες ανάγκες του Ταμείου.
Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του ελλείμματος, που η διοίκηση χαρακτηρίζει «μη διαχειρίσιμο». Ωστόσο, παρά τη δραματική χειροτέρευση της θέσης των ασφαλισμένων και τα χιλιάδες λουκέτα των αυτοαπασχολούμενων, οι εισφορές τους για το 2016 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,597 δισ. ευρώ από 1,496 δισ. ευρώ φέτος (αύξηση 101 εκατομμυρίων ευρώ) και 1,383 δισ. ευρώ το 2014 (αύξηση 214 εκατομμύρια ευρώ)!
Στα 287 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το ύψος του ΕΚΑΣ, το οποίο όμως καταργείται σταδιακά από το νέο έτος, όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο, αφαιρώντας από τους πιο φτωχούς συνταξιούχους και αυτού του Ταμείου εισόδημα κρίσιμο για την επιβίωσή τους.
Χαράτσι και για την Υγεία
Ομως οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν περιορίζονται στα ποσά που κατευθύνονται για τον κλάδο σύνταξης. Ταυτόχρονα με αυτά, τους επιβάλλονται και πρόσθετα χαράτσια, κυρίως για τον κλάδο Υγείας, με το συνολικό ποσό για το 2016 να ανέρχεται στα 428 εκ. ευρώ. Μαζί με την εισφορά των συνταξιούχων, η οποία συνολικά θα ανέλθει στα 218 εκ. ευρώ (αυξημένη φέτος από το 4% στο 6% επί των συντάξεων), οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με περίπου 650 εκατομμύρια για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, που θα έπρεπε να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Πρόσθετα στα χαράτσια για την Υγεία, είναι η εισφορά ασφαλισμένων και συνταξιούχων ύψους 15 εκ. ευρώ για την Εργατική Εστία, 16,6 εκ. υπέρ Ειδικού Λογαριασμού που καλύπτει υγειονομικά επαγγελματίες που έχουν διακόψει το επάγγελμά τους, 55 εκ. ευρώ που πηγαίνουν για την ανεργία των αυτοαπασχολούμενων, από το οποίο όμως αποδίδεται στους δικαιούχους μόνο ένα μικρό μέρος, 45 εκ. ευρώ εισφορά των συνταξιούχων προς το ΑΚΑΓΕ και επιπλέον 175 εκ. ευρώ από τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις και με τα οποία καλύπτεται μέρος του ετήσιου ελλείμματος.

Με τον τρόπο αυτό, το αστικό κράτος, ενώ μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, «κρατάει στην εντατική» τον ΟΑΕΕ, την ίδια ώρα που λεηλατεί τις συντάξεις, σφίγγει τη θηλιά σε βάρος των εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενων.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget