Μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή καταιγίδα έστειλαν οι εργαζόμενοι και στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή καταιγίδα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έστειλαν οι εργαζόμενοι της Βορειοδυτικής Ελλάδας με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και τις δυναμικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε πολλές πόλεις.
Στα Γιάννενα έγινε μεγάλη και δυναμική απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ. Στην κεφαλή της πορείας ήταν τα τρακτέρ του μπλοκ του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας και οι απεργοί της «Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ» που βρίσκονται σε πολυήμερο σκληρό απεργιακό αγώνα. Μάλιστα, οι εργάτες της «Ανακύκλωσης» άδειασαν έναν κάδο με ανακυκλώσιμα υλικά όταν η πορεία περνούσε έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, για να αναδείξουν και τις ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής για το πρόβλημα. (Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ από την απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα ΕΔΩ)
Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό ήταν η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Άρτας και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην οποία συμμετείχε και το Συντονιστικό Μαθητών Σχολείων Άρτας.
Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας, ο οποίος αφού κατήγγειλε την κινητοποίηση κάποιων μεγαλοαγροτών τις προηγούμενες μέρες -η οποία μάλιστα έδωσε χώρο στη ναζιστική Χρυσή Αυγή- τόνισε την ανάγκη οι μικρομεσαίοι αγρότες να ενταχθούν στην πλατιά λαϊκή συμμαχία ενάντια στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Άρτας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Εργατικό Κέντρο για το βήμα που έδωσε στους μαθητές, ανέφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές δεν είναι ξεκομμένα από την επίθεση που δέχονται οι εργατικές οικογένειες.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιάννη Γάλλιο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Άρτας.
Στην αρχή της ομιλίας του κατήγγειλε τα φαινόμενα τρομοκράτησης ταξικών σωματείων και πρωτοπόρων εργατών, φέρνοντας σαν παράδειγμα την επίθεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με ΜΑΤ στους απεργούς εργάτες στη «Γενική Ανακύκλωση» στα Γιάννενα και την απόλυση πρωτοπόρων εργατών από την Αρχαιολογία στην Άρτα, την οποία κάτω από την πίεση των ταξικών σωματείων η κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει πίσω.
Ακολούθησε εντυπωσιακή πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Άρτας η οποία κατέληξε στο κτίριο της Αρχαιολογίας όπου οι απεργοί απαίτησαν να σταματήσει η κωλυσιεργία από την πλευρά της κυβέρνησης και να υλοποιηθεί άμεσα η επαναπρόσληψη των απολυμένων εργατών.
Πρέβεζα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα. Στη συγκέντρωση που έγινε στο Φόρο συμμετείχαν τα Σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των Οικοδόμων, των Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, των Συνταξιούχων ΙΚΑ και των Οδηγών, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας που συμμετείχε με αγροτικά μηχανήματα, ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας, ο Σύλλογος Γυναικών. Δυναμικό ήταν και το «παρών» των μαθητών της πόλης και των σπουδαστών του ΤΕΙ που συμμετείχαν με τα δικά τους μπλοκ.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Τσέγκος εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Διονύσης Μπαλαδήμας, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Πρέβεζας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας.
Από τα ξημερώματα οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στο εργοστάσιο τυποποίησης και συσκευασίας τροφίμων (ψαριών) της «Foppen».
Λευκάδα
Με τη συμβολική κατάληψη της Αντιπεριφέρειας ολοκληρώθηκε στην πόλη της Λευκάδας η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου, που έγινε στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, ενάντια στα νέα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Αλέξανδρος Βεροιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Ακολούθησε δυναμική πορεία κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου με κατάληξη το Διοικητήριο, όπου στεγάζεται η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος Λευκάδας, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν καθ' όλη τη διάρκεια συνθήματα. Αναρτήθηκε ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Διοικητηρίου και επιδόθηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης στον αντιπεριφερειάρχη. 
Ηγουμενίτσα
Στην Ηγουμενίτσα η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στον πεζόδρομο. Ομιλητές ήταν ο Σωτήρης Γκίκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και ο Σπύρος Υφαντής, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Θεσπρωτίας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
Αγρίνιο
Μεγάλη και δυναμική ήταν η κινητοποίηση και στο Αγρίνιο με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης.
Κέρκυρα
Ενθουσιώδης, μαζική και μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα. Πλημμύρισαν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης με εργατόκοσμο που με δυναμισμό και ζωντάνια διατράνωσε την αντίθεσή του στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τον τόνο έδωσαν με τα συνθήματα και το δυναμισμό τους οι μαθητές και οι φοιτητές.
Όμως και τα μπλοκ των σωματείων γέμισαν από εργαζόμενους, ξενοδοχοϋπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, οικοδόμους, άνεργους, γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Μεγάλη ήταν η παρουσία αγροτών και συνταξιούχων από την ύπαιθρο του νησιού. Η πορεία τελείωσε στα γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου οι εκπρόσωποι των σωματείων κατέθεσαν ψήφισμα του ΠΑΜΕ με τα αιτήματα για την κοινωνική ασφάλιση.
Εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίστηκε η ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με επόμενο σταθμό στις 17 Νοέμβρη -επέτειος εορτασμού του Πολυτεχνείου- και συμμετοχή στο συλλαλητήριο των αγροτών στις 23 Νοέμβρη με συγκέντρωση στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας.
Ναύπακτος
Εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματίες, νέοι, συνταξιούχοι μαζί με τις ταξικές δυνάμεις των σωματείων της πόλης, πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Τάκης Μπίμπας, μέλος της Γραμματείας Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΜΕ και οικοδόμος.
Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην πορεία υπήρχε παλμός, αγωνιστική διάθεση και βροντοφώναξαν: «ΟΧΙ στα μνημόνια», «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», «Με αγώνες κερδήθηκε η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και διάλυση» κ.λπ.

Τέλος δόθηκε ραντεβού στους επόμενους αγώνες, με το σύνθημα «δεν συμβιβαζόμαστε, συνεχίζουμε με καθημερινή δράση και αλληλεγγύη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά». 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget