ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ – ΔΝΤ «Κλειδώνουν» αντιλαϊκά μέτρα, ετοιμάζουν τα επόμενα...

Οι αναδιαρθρώσεις, που κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, αποτελούν, σε αυτήν τη φάση, τον κεντρικό άξονα της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με ατζέντα τη διαχείριση των «κόκκινων» και άλλων προβληματικών δανείων στις τράπεζες, τις απελευθερώσεις στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταρρυθμίσεις στην κρατική διοίκηση.
Προχτές, Παρασκευή, ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη των υψηλόβαθμων κλιμακίων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ στην Αθήνα, όπου και αναμένεται να επιστρέψουν στις αρχές Νοέμβρη, προκειμένου να συνεχιστεί η αντιλαϊκή «αξιολόγηση», στη βάση και του επόμενου πακέτου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχει δρομολογήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής διαβούλευσης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Επί της ουσίας, έχουμε κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η «μικρή απόσταση» ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορά τα ζητήματα τηςΕνέργειας, καθώς και ζητήματα της φορολογίας.
Σφίγγει η θηλιά των πλειστηριασμών με θύματα τα λαϊκά νοικοκυριά
Το ζήτημα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών θα «διευθετηθεί» σε επόμενη φάση, καθώς δε συγκαταλέγεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις της συγκυβέρνησης.
Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε σχετικά ο Ευ. Τσακαλώτος:
-- «Πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο. Σε αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι». Αποκαλύπτεται, δηλαδή, ότι η όποια παρεχόμενη προστασία απομείνει, θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι εκβιασμοί και οι απειλές από την πλευρά των τραπεζών.
-- «Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα (στο λεγόμενο νόμο Κατσέλη) και δεν έπρεπε να μπει». Από το συγκεκριμένο απόσπασμα προκύπτει ανάγλυφα το γεγονός ότι σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά των πλειστηριασμών, ακόμη και για λαϊκά νοικοκυριά που ήδη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.
-- «Διαφορές» εντοπίζονται σχετικά με τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που αφορούν στην προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους πρώτους νόμους που ψήφισε προβλέπει αυστηρά κριτήρια «προστασίας», και μάλιστα μόνο με δικαστική απόφαση. Ανάμεσα σε άλλα, οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς άλλων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, υπό όρους και προϋποθέσεις, στο όνομα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και αυτή η περίπτωση έχει σχέση με πολλά λαϊκά νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά την πώληση «κόκκινων» δανείων (πρώτα και κύρια των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον), οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η μεταβίβασή τους σε «distress funds» («επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου») είναι ζήτημα που θα συζητηθεί σε επόμενη φάση.
Απελευθερώσεις στην Ενέργεια
Ορθάνοιχτο παραμένει το ζήτημα ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία επί της πρότασης που έχει υποβάλει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος, σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αντιλαϊκή ατζέντα αφορά σε ζητήματα όπως:
-- Η σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020.«Εναλλακτικά» θα εξεταστούν άλλες λύσεις, όπως, για παράδειγμα, αυτή της «μικρής ΔΕΗ».
-- Η κυβέρνηση θα λάβει «μη αναστρέψιμα μέτρα» για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ,«εκτός αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό». Προβλέπεται ακόμη ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με μια αναφορά για δυνατότητα ενός «εναλλακτικού σχήματος» με «ισοδύναμα αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό.
-- «Αναπροσαρμογή» των τιμολογίων της ΔΕΗ, με βάση το οριακό κόστος παραγωγής και ανάλογα με το «προφίλ» του καταναλωτή, ζήτημα που ενδιαφέρει τους Ελληνες βιομηχάνους.
«Εργαλειοθήκες» ΟΟΣΑ
Επικυρώθηκαν οι προβλέψεις του μνημονίου σε ό,τι αφορά τις «απελευθερώσεις» και αναδιαρθρώσεις. Πρόκειται για σειρά παρεμβάσεων, που έχουν απώτερο στόχο τη συγκέντρωση της πίτας και των επιχειρηματικών κερδών σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ παράλληλα διαμορφώνονται οι συνθήκες αποβολής από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας» των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών. Ετσι ενισχύονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
-- Λειτουργία των καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές(είτε δοκιμαστικά σε ορισμένες περιοχές, είτε σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.). Εν προκειμένω, η συγκυβέρνηση περιμένει τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να προχωρήσει στα περαιτέρω.
-- Φαρμακεία: Κατάργηση περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και δυνατότητα λειτουργίας πέρα από το ωράριο εφημερίας. Η σχετική υπουργική απόφαση θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής οποιουδήποτε ιδιώτη στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.
-- Αρτοποιεία: Κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε αρτοποιεία και αρτοπωλεία, με αντίστοιχες προβλέψεις για την αδειοδότηση.
-- Γάλα: Καθορισμός της ημερομηνίας λήξης με βάση τους «κανόνες υγιεινής» και όχι με νόμο.


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget