Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο και σε όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα

Το 67ο έτος ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο μετά το 2021, μαζί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμα και για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πριν τις 18/8/2015, αλλά δεν είχαν το όριο ηλικίας, «κλειδώνει» η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το αποτέλεσμα είναι ότι εκτός από τους 150.000 ασφαλισμένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2021 έως και 17 χρόνια, ειδικοί εκτιμούν ότι προστίθενται ακόμα περίπου 50.000 εργαζόμενοι του δημοσίου, οι οποίοι, ενώ δικαιούνταν σύνταξη με τη 35ετία ή 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, τώρα τίθεται και η προϋπόθεση της συμπλήρωσης ορίου ηλικίας και συγκεκριμένα, το 58ο και το 55ο έτος αντίστοιχα.
Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των ΟΤΑ με το καθεστώς των ΒΑΕ, καθώς η εγκύκλιος δεν τους εξαιρεί ρητά, όπως γίνεται με την περίπτωση του ιδιωτικού τομέα και ενώ η κατάργησή τους είχε τεθεί στα προαπαιτούμενα.
Με βάση την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι στο δημόσιο που «γλυτώνουν» την αύξηση των νέων ορίων ηλικίας είναι μόνο αυτοί που πριν την 18η Αυγούστου είχαν θεμελιώσει δικαίωμα (είχαν δηλαδή τις απαραίτητες ημέρες ασφάλισης) και ταυτόχρονα είχαν συμπληρώσει και το όριο ηλικίας.
Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού, το υπουργείο Εργασίας έκανε αρχικά λόγο για παραπληροφόρηση και κινδυνολογία αναφορικά με την ερμηνεία της εγκυκλίου. Στη συνέχεια - και παρά την σύγχυση που έχει προκύψει - προέβη σε... επεξηγητική ανακοίνωση για την εγκύκλιο, αλλά οι διευκρινήσεις που έδωσε αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και όχι ποιους συγκεκριμένα αφορά η αύξηση των ορίων ηλικίας.
Σε κάθε περίπτωση, το κύριο με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4336, πέραν της σταδιακής αύξησης για δεκάδες χιλιάδες σημερινούς ασφαλισμένους, αλλά και την μείωση των κατώτερων συντάξεων στους νέους συνταξιούχους, είναι το γεγονός ότι και με τη βούλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επικυρώνεται το ηλικιακό όριο των 67 ετών ως καθολικό όριο συνταξιοδότησης.

Και αυτό γιατί η «έξοδος» στη σύνταξη μετά 40 χρόνια ασφάλισης πριν το 67ο έτος, δηλαδή στο ηλικιακό όριο μεταξύ 62 και 66 χρόνων που υπάρχει ως εναλλακτική για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αλλά και σε μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα, καθίσταται αδύνατη, με δεδομένο ότι σχεδόν κανείς δεν θα μπορεί να συμπληρώσει τις αναγκαίες μέρες ασφάλισης με αδιάλειπτη εργασία και ταυτόχρονα να έχει σπουδάσει και να έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία, όπως απαιτείται.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget