Στο Υπουργικό οι προτάσεις-«οδοστρωτήρας» για το Ασφαλιστικό

Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις, η επιβολή χαρατσιών με πρόσχημα το Ασφαλιστικό και οι προτάσεις-σοκτης «Επιτροπής Σοφών», που οδηγούν στην κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της  Κοινωνικής Ασφάλισης, αναμένεται να συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβρη στη Βουλή για τη ριζική αλλαγή προς το χειρότερο της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στο επίκεντρο θα είναι οι προτάσεις-σοκ της «Επιτροπής Σοφών» για ένα σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με ατομικούς λογαριασμούς, με ποσοστά αναπλήρωσης στο 45-55% συνολικά για κύρια και επικουρική σύνταξη, από 70% και 20% που είναι σήμερα. Κρατική εγγύηση μιας προνοιακής εθνικής σύνταξης, η οποία θα μεταβάλλεται υπό προϋποθέσεις και ενοποίηση των Ταμείων με εξίσωση των συντάξεων και των παροχών προς τα κάτω.
Ο ασφαλισμένος ως συνταξιούχος θα λάβει μια σύνταξη πείνας που θα τον εξαναγκάζει να δουλεύει παρά τη συνταξιοδότηση καθώς το πόρισμα των «Σοφών» προβλέπει την «ελαστική συνταξιοδότηση», κάτι σαν μερική απασχόληση των συνταξιούχων, που πρακτικά σημαίνει ότι θα αυξάνονται και τα όρια ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
Στο τραπέζι μπαίνει και το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος και της περιουσιακής κατάστασης για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης, η οποία θα «μειώνεται προοδευτικά ανάλογα και με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου». Επιπλέον, το κράτος απαλλάσσεται από την υποχρέωση της χρηματοδότησης του συστήματος και η πρόταση των «Σοφών» είναι να μειωθεί στο ελάχιστο, μόνο για όσους «αναγνωρίζεται ότι χρήζουν προστασίας», δηλαδή για τους εξαθλιωμένους.
Έκτακτο χαράτσι με πρόσχημα το Ασφαλιστικό
Επιπλέον, η κυβέρνηση αναζητά και πάλι από εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες τεράστια ποσά για να πληρωθούν οι συντάξεις το 2016 καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν οξύ ταμειακό πρόβλημα λόγω της λεηλασίας των αποθεματικών (άτοκα δάνεια, Χρηματιστήριο, PSI), αλλά και λόγω της απώλειες εσόδων από την αύξηση της μερικής απασχόλησης, του καλπασμού της ανεργίας και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αναζητείται ποσό της τάξης των 700-800 εκατομμυρίων ευρώ και για την ανεύρεσή του η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μείωση συντάξεων και επιβολή χαρατσιού σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Ειδικά για τους επαγγελματίες, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης εντός του 2015 να επιβάλει έκτακτηεισφορά μέσω των λιανικών αποδείξεων.
Το θέμα του Ασφαλιστικού αφορά και τους αγρότες καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, έχει ανακοινώσει την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ έτσι ώστε σε βάθος πενταετίας να εξομοιωθούν με τις εισφορές του ΙΚΑ, όταν σχεδόν το 40% των αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τις σημερινές τους εισφορές.
Οι αλλαγές πλήττουν όλους τους ασφαλισμένους
Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες μπαίνουν και πάλι στη μέγγενη της αντιλαϊκής πολιτικής και για το Ασφαλιστικό. Επίσης αίρεται κάθε διαχωρισμός για ασφαλισμένους πριν και μετά το 1993 και οι αλλαγές πιάνουν τους πάντες καθώς:
- Θα υπάρξει «ανακαθορισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων με αναφορά στο νέο, ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους».
- Οι ανατροπές θα πάνε και στους προ του 1993 ασφαλισμένους και στους μετά το 1993, αλλά και στους ήδη συνταξιούχους.
- Η ενοποίηση Ταμείων, οι ενιαίες εισφορές και παροχές σημαίνουν νέες μειώσεις στις παροχές Υγείας και σύνταξης για όλους, σύμφωνα και με την εμπειρία από τις μέχρι σήμερα ενοποιήσεις - συγχωνεύσεις.
- Επαναφέρουν τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» με νέο όνομα «ρήτρα αποφυγής ελλειμμάτων», με την οποία θα κόβονται αυτόματα οι αποδοχές παλιών και νέων συνταξιούχων, για να εξασφαλίζεται -όπως λένε- «η ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος».
- Καταργούνται εντός τριών ετών οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, κάτι που σημαίνει νέες μειώσεις παροχών Υγείας - συντάξεων και αυξήσεις φόρων.
- Η στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών σημαίνει νέες μειωμένες συντάξεις πάνω από 25%.
- Ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού κύριας και επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ για παλιούς και νέους ασφαλισμένους σημαίνει μειωμένες παροχές σε συντάξεις - Υγεία - Πρόνοια για όλους.
- Παγώνουν για επτά ακόμα χρόνια την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ.
- Τσακίζουν ακόμα περισσότερο την επικουρική σύνταξη, μετατρέποντάς την σε επίδομα. Ουσιαστικά, η επικουρική σύνταξη όπως την γνωρίσαμε καταργείται σταδιακά και στη θέση τους μπαίνουν τα «Ανοιχτά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης», που θα είναι ιδιωτικοποιημένα, για όσους έχουν και μπορούν.
- Για την κάλυψη των ελλειμμάτων προβλέπεται ακόμα η εισφορά στους «υψηλά αμειβόμενους» (κατά Κατρούγκαλο) των 1.500 ευρώ.
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget