Θετική πείρα και δυσκολίες από την οργάνωση της απεργίας

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με συνδικαλιστές από χώρους όπου δίνεται η μάχη για τις 12 Νοέμβρη
Για την οργάνωση της πανεργατικής - πανελλαδικής απεργίας στις 12 Νοέμβρη, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε μια προσπάθεια να καταγράψει και να αναδείξει τη θετική πείρα, αλλά και τις δυσκολίες στη μάχη που δίνει το ταξικό κίνημα σε κλάδους και τόπους δουλειάς.
«Η Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και γραμματέας της Ομοσπονδίας, «κάνει προσπάθεια να στηρίξει τα σωματεία - μέλη της για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει βγει πρόγραμμα, ώστε μέχρι τη μέρα της απεργίας να έχουμε επισκεφθεί όλα τα σωματεία της επαρχίας. Η παρουσία της Ομοσπονδίας σε συνελεύσεις εργαζομένων στην Κεντρική Μακεδονία, στο Βόλο και τη Χαλκίδα έδειξε ότι βοηθάει, δίνει κουράγια στους συναδέλφους που δέχονται πίεση, ώστε να σπάσει το κλίμα της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας».
Με θέμα την απεργία, η Ομοσπονδία οργάνωσε σύσκεψη με συνδικαλιστές από τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής, από σωματειακές επιτροπές, καθώς και με πρωτοπόρους εργάτες από μεγάλους χώρους δουλειάς. Μπροστά στην απεργία, από κοινού με τα Σωματεία Λιθογράφων, Πρακτορείων Τύπου και τους Συνδέσμους Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Τύπου Αθήνας και Πειραιά, πήρε πρωτοβουλία και οργανώνει κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στις 3/11, για τα θέματα που αφορούν τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Η προσπάθεια που γίνεται είναι να περάσει η οργάνωση της απεργίας μέσα από τη δουλειά των σωματείων, με Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους εργασίας, συσκέψεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και περιοδείες. Σήμερα, 25/10, είναι προγραμματισμένη η συνέλευση στους Λιθογράφους, η οποία προετοιμάζεται εντατικά με περιοδείες και συγκεντρώσεις, αξιοποιώντας την αφίσα του σωματείου, αλλά και με τηλέφωνα στους ανέργους του κλάδου. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή έγινε στο σωματείο σύσκεψη ανέργων από το εργοστάσιο της «Τυποχρώμ», που έχει κλείσει.
Στη «Σόφτεξ» έχουν ήδη γίνει συγκεντρώσεις ανά τμήματα σε όλες τις βάρδιες του εργοστασίου, όπου συζητήθηκε η ανάγκη να πετύχει η απεργία στο εργοστάσιο με ευθύνη όλων των εργαζομένων σ' αυτό. Αντίστοιχα, στα πρακτορεία Τύπου, που βγαίνουν από μια πετυχημένη απεργία με αιχμή τη Σύμβαση, γίνονται συγκεντρώσεις και συζητήσεις των εργαζομένων ανά τμήμα, για να εξασφαλιστεί η καλύτερη συμμετοχή στην απεργία, στην απεργιακή φρουρά και τα συλλαλητήρια.
Παρακαταθήκη η δουλειά έως τώρα
«Η παρέμβαση των σωματείων και της Ομοσπονδίας φροντίζουμε να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες και τις αγωνιστικές διαθέσεις ανά περίπτωση», σημειώνει ο Λ. Σακκάς, και εξηγεί: «Σε χώρους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις πληρωμών, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ., τους καλούμε να αξιοποιήσουν την πανεργατική απεργία για να στείλουν ένα μήνυμα και γι' αυτά τα προβλήματα, που είναι μέρος της όλης επίθεσης που δεχόμαστε.
Για παράδειγμα, στους Λιθογράφους βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση της εργοδοσίας στην επιχείρηση "Χαϊδεμένος", όπου μετά τις μειώσεις κατά 20% με ατομικές συμβάσεις, απολύθηκαν πέντε συνάδελφοι που δεν υπέγραψαν. Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά πραγματοποίησαν στάση και Γενική Συνέλευση στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, την Τρίτη 20/10. Εγινε ουσιαστική συζήτηση για την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης της πάλης.
Στην "Αφοί Βλάχου", οι εργαζόμενοι έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία. Ταυτόχρονα, έχοντας αποτρέψει κάθε προσπάθεια για μείωση μισθών, πιέζουν για αύξηση 5% στις αποδοχές τους.
Ακόμα όμως και σε χώρους δουλειάς που έχει γίνει υποχώρηση και επικρατεί ηττοπάθεια και παραίτηση, έχει αξία να επιμείνουμε στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Αυτή είναι μία δουλειά που θα αποδώσει όταν έρθει η στιγμή. Εχουμε πολλά παραδείγματα που απευθύνθηκαν στα σωματεία τους εργαζόμενοι που για καιρό δε συμμετείχαν πουθενά. Η συζήτηση, λοιπόν, που έχει ανοιχτεί σε χώρους μπροστά στην απεργία, αφήνει παρακαταθήκη, ανεξάρτητα από το αν θα έχει τώρα αποτελέσματα η προσπάθεια να τραβηχτούν στον απεργιακό αγώνα».
Προσπάθεια να στηθούν απεργιακές επιτροπές
Στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής συνεδρίασε στις 14/10 με τη συμμετοχή των ΔΣ από 19 επιχειρησιακά σωματεία και συζήτησε για τα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη και την απεργία. Μέχρι προχτές, εννέα επιχειρησιακά σωματεία από ξενοδοχεία της Αττικής έχουν πάρει αποφάσεις για την απεργία, ενώ άλλα δέκα προχωρούν τις επόμενες μέρες σε συνεδριάσεις των ΔΣ.
Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται και οι συνεδριάσεις στα παραρτήματα ενώ η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου θα γίνει την Τετάρτη 4/11 ( 4.30 μ.μ., ξενοδοχείο «Royal Olympic»). Η Συνέλευση θα συζητήσει και για τα καθήκοντα του Συνδικάτου μετά την απεργιακή μάχη.
«Τα σωματεία που έχουν πάρει αποφάσεις, προχωρούν ήδη σε συσκέψεις στους χώρους δουλειάς», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, και συνεχίζει: «Οι συσκέψεις αυτές γίνονται ανά τμήμα εργαζομένων, με στόχο η συζήτηση να επικεντρώνεται στα προβλήματα που συναντούν, στον τρόπο που αυτά συνδέονται με τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και στην ανάγκη να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αποφάσεις έχουν παρθεί και σε επιχειρησιακά σωματεία στα οποία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι μειοψηφία. Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» συμμετείχε με απόφασή του στο συλλαλητήριο στις 22/10, ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα προτείνουν να παρθεί απόφαση και για την απεργία. Αντίστοιχα, απόφαση για το συλλαλητήριο και την απεργία πήρε το επιχειρησιακό σωματείο στο «Χίλτον».
Στο χώρο του Επισιτισμού, όπου δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία, αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται με τις Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί στο πλαίσιο του Συνδικάτου. Το βάρος δίνεται στις μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες και σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται πολλά επισιτιστικά καταστήματα.
«Αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στους εργαζόμενους του κλάδου, το Συνδικάτο παράλληλα με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, έχει ήδη προχωρήσει σε διαμαρτυρία στο ΤΑΠΙΤ και στο υπουργείο Εργασίας για τα ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου», μας λέει ο Ν. Παπαγεωργίου.
Σοβαρό μέτωπο πάλης είναι επίσης η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς η κλαδική λήγει στο τέλος του έτους, αλλά και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις που εξαπλώνονται ραγδαία, τόσο που«οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δηλαδή με σχετικά σταθερή εργασία, τείνουν να γίνουν μειοψηφία στον κλάδο». Σ' αυτούς, όπως και σε νέους εργαζόμενους και σπουδαστές, το Συνδικάτο απευθύνεται με ξεχωριστές ανακοινώσεις.
Να σπάσουν η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια
Στο χώρο των Μεταφορών, με πρόταση των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης πήραν τα ΔΣ τριών σωματείων στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, όπου οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία. Πρόκειται για την Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ (μέλη του είναι όλο το προσωπικό πλην των ηλεκτροδηγών), το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (οδηγοί στα μπλε λεωφορεία) και η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (οδηγοί).
Οπως μας λέει ο Γιάννης Κιούσης, μέλος του ΔΣ στο συνδικάτο ΟΑΣΑ, «οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν αρκέστηκαν στην απόφαση των ΔΣ, αλλά απευθύνθηκαν στους ίδιους τους εργαζόμενους, με περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με μικρές συσκέψεις σε αφετηρίες και αμαξοστάσια. Επιπλέον, η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε σύσκεψη στα γραφεία του Συνδικάτου ΟΑΣΑ, με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλα τα Μέσα».
Η εικόνα που μεταφέρει ο συνδικαλιστής είναι ότι σ' αυτές τις συζητήσεις, αναδείχτηκαν ο έντονος προβληματισμός των εργαζομένων για την επίθεση που δέχονται, «αλλά και η ανάγκη να χτυπηθεί η μοιρολατρία και η απογοήτευση, προκειμένου να σπάσει η αυταπάτη ότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια αναπότρεπτη πραγματικότητα, η ανησυχία και η αγωνία να μετατραπούν σε οργανωμένο ταξικό αγώνα».
Επόμενος στόχος είναι η μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη που καλεί η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, αύριο, Δευτέρα 26 Οκτώβρη (10 π.μ., γραφεία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Ικτίνου 4).
Σ' αυτήν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλα τα μέλη ΔΣ των σωματείων στο χώρο και η Γραμματεία προτάσσει για συζήτηση τους εξής άξονες αιτημάτων: Εφαρμογή - υπογραφή ΣΣΕ, καμία αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή - ανανέωση του στόλου (τραμ, τρόλεϊ, τρένα, λεωφορεία), άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Μάχη μέσα κι έξω από μεγάλους χώρους
Στο Βόλο, όπως μας λέει ο Μιχάλης Τσιώνας, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, έγινε στις αρχές του Οκτώβρη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών με θέμα την απεργία. «Η συζήτηση εστίασε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να ξεπεραστούν αναστολές που υπάρχουν σε μεγάλα τμήματα εργαζομένων και απόψεις για την "αναποτελεσματικότητα" των αγώνων, που εμποδίζουν τη συμμετοχή στα σωματεία, στη συλλογική και αγωνιστική δράση», λέει ο συνδικαλιστής.
Η έγκαιρη προετοιμασία βοήθησε ώστε γρήγορα να μπουν σε δράση τα ΔΣ μιας σειράς κλαδικών σωματείων. Για παράδειγμα, το Συνδικάτο Μετάλλου συνεδρίασε δύο φορές, έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση και παράλληλα υλοποιεί πρόγραμμα περιοδειών. Σε βιοτεχνικούς χώρους του κλάδου, έχουν ήδη γίνει συσκέψεις με τους εργαζόμενους στα διαλείμματα της βάρδιάς τους. Στα μεγάλα εργοστάσια, όπου ο συσχετισμός στα επιχειρησιακά σωματεία είναι αρνητικός, το Συνδικάτο οργανώνει συχνές εξορμήσεις.
Αντίστοιχα, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών έχει συνδέσει το κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενάντια στην περικοπή των πενιχρών μισθών των σχολικών καθαριστριών κατά 10%. Οσο για τα σωματεία όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι μειοψηφία, «το βάρος της προετοιμασίας της απεργίας σηκώνουν οι Επιτροπές Αγώνα».
Ανάμεσα στη δραστηριότητα που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ, αξίζει να αναφερθεί η συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΒΙΣ, που απεργούν ενάντια στις απολύσεις, και τους εργαζόμενους της «Χαλυβουργίας», που αντιμετωπίζουν την εκ περιτροπής εργασία. «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έγινε αντικείμενο συζήτησης σε αρκετούς χώρους δουλειάς και συνέβαλε στην προσπάθεια του ΠΑΜΕ να αναδείξει την ανάγκη για κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων και ανέργων, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ», μας λέει ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget