ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος, εφόσον ο απολυθείς εργαζόμενος το ζητήσει, να του χορηγήσει σύμφωνα με το αρ. 2 του Ν.2120/20 και το Β.Δ. 16/8-7-20, πιστοποιητικό προϋπηρεσίας, στο οποίο θα αναφέρεται η διάρκεια της απασχόλησης και το είδος της εργασίας του (ειδικότητα).
Στο πιστοποιητικό δεν επιτρέπεται να αναφέρονται άλλα στοιχεία που δεν αφορούν τον καθαρά εργασιακό τομέα, όπως δηλαδή το ποιόν και η διαγωγή του εργαζόμενου, εκτός κι αν αυτό ζητηθεί από τον ενδιαφερόμενο.

Σε περίπτωση άρνησης του εργοδότη, να χορηγήσει πιστοποιητικό προϋπηρεσίας, ή σε περίπτωση χορήγησης αυτού με ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας κυρώσεις (Ν.1545/1985, αρ. 18 παρ. 5)

Το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει πιστοποιητικό προϋπηρεσίας δεν περιορίζεται μόνο κατά το χρονικό σημείο λήξης της εργασιακής σχέσης με τον εργοδότη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εργασιακής του σχέσης. (Μ.Π.Α. 5373/1964, Πρ. Αθην. 6489/1967)

Ποιος είναι υποχρεωμένος να εκδώσει το πιστοποιητικό
  • Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης
  • Αν η επιχείρηση είναι νομικό πρόσωπο, ο νόμιμος εκπρόσωπος
  • Σε περίπτωση πτώχευσης, ο σύνδικος
  • Σε περίπτωση θανάτου του εργοδότη, οι κληρονόμοι

Ποιο χρονικό διάστημα μπορεί να μη συμπεριλάβει ο εργοδότης στην προϋπηρεσία
  • Το χρόνο  ασθενείας του εργαζόμενου, εκτός αυτόν που διατήρησε την αξίωσή του στο μισθό σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 657-658 Α.Κ.
  • Την άδεια άνευ αποδοχών, λόγω αναστολής της εργασιακής σχέσης
  • Την προϋπηρεσία συνταξιούχου που εργάζεται και μετά τη συνταξιοδότησή του, εφόσον η συγκεκριμένη προϋπηρεσία ελήφθη υπ’ όψη για τη χορήγηση της σύνταξης (Υπ. Εργ. 27389/1744/24-3-69).

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget