Η ΝΟΜΙΜΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ - ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.4225/2014, θεσπίστηκε η υποχρέωση του εργοδότη να τηρεί το ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου και υπερωριών. Το ειδικό βιβλίο περιέχει ειδικές-συγκεκριμένες στήλες οι οποίες πρέπει να συμπληρώνονται κατά περίπτωση από τον εργοδότη, πρέπει να τηρείται στον χώρο εργασίας ,να διατηρείται από τον εργοδότη επί μία πενταετία από τη συμπλήρωσή του και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων οσάκις ζητείται.

Ρητά ορίζεται ότι κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και η υπερωριακή απασχόληση εργαζόμενου, είναι νόμιμες μόνον εφόσον καταγραφούν από τον εργοδότη στο ειδικό βιβλίο πρίν την έναρξη πραγματοποίησής τους.
Πέρα όμως της διαπίστωσης αν η αλλαγή του ωραρίου – χρόνου εργασίας ή η πραγματοποίηση υπερωριακής απασχόλησης εργαζόμενου, αναγράφεται κατά την ημέρα πιθανού ελέγχου στο ειδικό βιβλίο, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής.

Μετά τη θεσμοθέτηση του εν λόγω ειδικού βιβλίου, τούτο αποτελεί βασικό στοιχείο σύμφωνα με το οποίο και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία και βιβλία που υποχρεούται να τηρεί η επιχείρηση(πίνακας προσωπικού, προγράμματα εργασίας, βιβλίο αδειών, γνωστοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης κ.λ.π) διαπιστώνεται η τήρηση των αναγκαστικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, περί χρονικών ορίων εργασίας και αναπαύσεων των μισθωτών (Ν.4093/2012, Ν3385/2005, ΝΔ1077/1971, ΝΔ515/1970, ΑΝ547/1937, ΠΔ88/1999, ΠΔ76/2005, ΑΝ539/1945, Κανονισμός 561/2006 κ.λ.π).

Έτσι οι καταγραφές στο ειδικό βιβλίο θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις περί χρονικών ορίων εργασίας και αναπαύσεων. Δεν μπορεί επομένως από τον συνδυασμό των πινάκων προσωπικού-προγραμμάτων εργασίας και των αλλαγών που περιέχονται στο ειδικό βιβλίο, να προκύπτει συνεχόμενη εβδομαδιαία απασχόληση μισθωτού χωρίς εβδομαδιαία ανάπαυση, απασχόληση κατά Κυριακή (άνω των 5 ωρών) χωρίς αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση ή να μην μεσολαβούν 11 ώρες ημερήσιας ανάπαυσης, από την επόμενη έναρξη απασχόλησης του εργαζόμενου και να μην καταγράφεται διάλειμμα εργασίας (απασχόληση άνω 6 ωρών). Επίσης από τις αντίστοιχες στήλες ώρες έναρξης- λήξης του ωραρίου, τροποποίηση που επέρχεται στο ωράριο και ημερομηνία πραγματοποίησης της τροποποίησης, σε συνδυασμό με τα λοιπά στοιχεία απασχολήσεως, πίνακες – προγράμματα εργασίας, δεν πρέπει να προκύπτει υπέρβαση χρονικών ορίων(όχι μόνο σε ημερήσια βάση αλλά και σε εβδομαδιαία), χωρίς τούτη να δηλώνεται ως υπερωρία στις αντίστοιχες στήλες του βιβλίου ή να μην περιέχεται στην μηνιαία υποχρέωση γνωστοποίησης των υπερωριών(Ηλεκτρονικά).

Όσο αφορά τις στήλες των υπερωριών του βιβλίου, αυτές δεν καθίστανται νόμιμες έστω και αν καταγράφονται στο ειδικό βιβλίο, εάν η υπέρβαση χρονικών ορίων( ημερήσια- εβδομαδιαία) είναι ανώτερη από αυτή που προβλέπουν οι αντίστοιχες διατάξεις περί χρονικών ορίων, ή στη στήλη τις αιτίας της υπερωριακής απασχόλησης, αναγράφεται ως αιτία , περίπτωση μη προβλεπόμενη από τις ισχύουσες διατάξεις.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τίθεται η υπογραφή του εργαζόμενου στο ειδικό βιβλίο.

Τονίζουμε τέλος, ότι πολλές φορές παρατηρείται κατά τους ελέγχους, να μην περιέχονται ακριβή και ορθά στοιχεία και πληροφορίες, σε βιβλία και στοιχεία που τηρεί η επιχείρηση(πίνακες προσωπικού, βιβλία αδειών, κάρτες παρουσίας ή εσωτερικές υπηρεσίες που τυχόν τηρούνται από την επιχείρηση κ.λ.π), καθώς παρατηρούνται αντιφατικές και αντικρουόμενες καταχωρήσεις σε αυτά. Έτσι με την τήρηση πλέον και του ειδικού βιβλίου, συνιστάται να δίνεται η δέουσα σημασία και προς την κατεύθυνση αυτή, από τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα δεν μπορεί να εμφανίζεται εργαζόμενος καταχωρημένος στο ειδικό βιβλίο λόγω αλλαγής ωραρίου ή πραγματοποίησης υπερωρίας συγκεκριμένη ημέρα, ενώ στο βιβλίο αδειών η ημέρα αυτή, συμπεριλαμβάνεται σε ημέρες χορηγηθείσας κανονικής άδειας, σύμφωνα με τις σχετικές καταχωρήσεις σε αυτό.
Πρέπει να γίνει γνωστό, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δύναται να επιβληθούν κυρώσεις για παροχή ψευδών στοιχείων και πληροφοριών(άρθρο 8 του Ν. 2336/1995).


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget