ΙΚΑ: Οδηγίες & διευκρινίσεις για την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

Η γενική διευθύντρια Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ Χαρίκλεια Δοντάκη εξέδωσε εγκύκλιο με διευκρινίσεις για την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης ελέω μνημονίου 3, με αναλυτικούς πίνακες, και τον τίτλο «Γνωστοποίηση των διατάξεων: α) του άρθρου 2 παρ. Ε, υποπαρ. Ε2 περ. 1 και 3 και υποπαρ. Ε3 του Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94, τ. Α ́), β) της υπουργικής απόφασης με αρ. Φ11321/οικ.47523/1570/26.10.2015 (ΦΕΚ 2311, τ. Β ́) γ) του άρθρου 14 παρ. 1-4 του Ν. 4337/2015 (ΦΕΚ 129, τ. Α ́) και παροχή οδηγιών».

  • Όπως αναφέρει για τις οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης:
α) Η έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης όλων των κατηγοριών επί αιτήσεων πουέχουν κατατεθεί μέχρι και 18.8.2015 εκ μέρους των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και την ημερομηνία αυτή, θα γίνεται ανεπιφύλακτατόσο ως προς τις προϋποθέσεις όσο και ως προς το χορηγούμενο ποσό. Ειδικά επί αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος από ασφαλισμένους που δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτοςτης ηλικίας τους, εφόσον η έναρξη τοποθετείται από την 1.7.2015 και μετά, θα χορηγείται το οργανικό ποσό (και όχι το κατώτατο όριο, παρ’ όλο που μπορεί να υπολείπεται του κατωτάτου ορίου) μέχρι την ημερομηνία συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διπλοσυνταξιούχων, όπως προαναφέρθηκε. Εάν καθορίζεται έναρξη από 1.9.2015 και εξής η έκδοση απόφασης θα γίνεται με επιφύλαξη ως προς το χορηγούμενο ποσό.
β) Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος που υποβλήθηκαν από 19.8.2015 και μετά από ασφαλισμένους που θεμελίωσαν το δικαίωμα συνταξιοδότησης από την ημερομηνία αυτή και μετά θα εκδίδονται ανεπιφύλακτα σύμφωνα με τις οδηγίες της παρούσας εγκυκλίου και των οδηγιών του συνημμένου υπό στοιχείο (δ) εγγράφου του Υπουργείου εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εάν καθορίζεται έναρξη από 1.9.2015 και εξής η έκδοση απόφασης θα γίνεται με επιφύλαξη ως προς το χορηγούμενο ποσό.
  • Όσον αφορά στις αποφάσεις χορήγησης προσωρινού ποσού σύνταξης, όπως αναφέρεται:
Η έκδοση αποφάσεων χορήγησης προσωρινού ποσού σύνταξης για όλες τις κατηγορίες θα γίνεται κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 3996/2011, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης ή την ημερομηνία έναρξης χορήγησης της σύνταξης. Προκειμένου δε να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι ώστε να ασκήσουν υπεύθυνα το δικαίωμά τους και για προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος, καθόσον υποχρεούνται να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα πρέπει πλέον ναενημερώνονται με βάση την παρούσα εγκύκλιο και τα συνημμένα της, προς αποφυγή των συνεπειών που συνεπάγεται η ανακριβής δήλωση που υποβάλλεται βάσει των οικείων διατάξεων του άρθρου 38 του Ν. 3996/2011, δεδομένου ότι καταργούνται πλέον οι πίνακες των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που είχαν επισυναφθεί στην εγκύκλιο 84/2011.

ΕΔΩ η εγκύκλιος του ΙΚΑ.

ΕΔΩ η σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget