ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σταθερά στο αποπροσανατολιστικό επιχείρημα «τα μνημόνια απέτυχαν» η ηγεσία της ΓΣΕΕ

Τη μόνιμη, απατηλή και αποπροσανατολιστική της αντίληψη περί «αποτυχίας των μνημονίων» επανέλαβε η ηγεσία της ΓΣΕΕ κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την Οικονομία και την Απασχόληση, το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Μάρτη.
Ο ισχυρισμός του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου πως δήθεν «τα Μνημόνια απέτυχαν γιατί από την αρχή της κρίσης προσάρμοσαν την οικονομική πολιτική σε μη ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς και μακροοικονομικούς στόχους...» επιχειρεί να θολώσει το ίδιο το γεγονός ότι τα μνημόνια δεν ήταν τίποτα άλλο παρά από την απάντηση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων στην εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, η στρατηγική που επιχείρησε να μετακυλίσει τα φορτία της κρίσης στις πλάτες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και που χρησιμοποιήθηκε ως το σημείο έναρξης στο να εξαπολυθεί μια πρωτοφανή αντεργατική επίθεση, οι στόχοι της οποίας ωστόσο υπήρχαν από πριν στη λίστα του ΣΕΒ και άλλων, πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης.
Τα μνημόνια, αντίθετα με τα όσα διατείνεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, πέτυχαν πέρα για πέρα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα ίδια τα ευρήματα της Έκθεσης, στους δείκτες των μισθών, της απασχόλησης, της φτώχειας, επιβεβαιώνοντας την ταξική τους στόχευση.
Εξάλλου, το επιχείρημα περί «μη ρεαλιστικών στόχων» προσεγγίζει τα μνημόνια όχι ως μια ταξική επιλογή και στρατηγική, αλλά ως ένα τεχνοκρατικό ζήτημα. Αυτή η αντιμετώπιση συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα τους και φανερώνει την αντίληψη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ πως δήθεν υπήρχε και άλλος δρόμος αντιμετώπισης της κρίσης με κατανομή των βαρών «ισότιμα» μεταξύ εργαζομένων και κεφαλαίου. Αντίληψη βέβαια που στρέφει στον ισχυρισμό για κοινά συμφέροντα εργατών και καπιταλιστών και κοινών στόχων που πρέπει να έχουν ως «συν-εταίροι» στην παραγωγική διαδικασία.
Τα στοιχεία της Έκθεσης:
- Διαπιστώνεται και το 2017 η καθήλωση των μισθών στα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών, με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα σε ποσοστό 37,4% να λαμβάνουν καθαρές αποδοχές κάτω των 700 ευρώ (από 13,1% το 2009).
Μειώθηκε στο 16,8% το 2017 από το 35,7% το 2009 το ποσοστό των μισθωτών με καθαρές αποδοχές από 900-1.300 ευρώ!
Στο 29,8% το 2017 από το 18,9% το 2009 αυξήθηκε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το ποσοστό των εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ.
- Οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις που υπεγράφησαν το 2017 περιορίστηκαν μόλις στις 21 από 79 το 2009, ενώ οι επιχειρησιακές ήταν 244 και αποτελούν το 92% του συνόλου των συμβάσεων από το 74,18% το 2009. 
- Η Έκθεση, συνυπολογίζοντας και άλλους δείκτες, ορίζει το ποσοστό της ανεργίας στο 27,5%, αντί του 20,2% που δίνει η επίσημη στατιστική για το γ' τρίμηνο του 2017. Στις νέες προσλήψεις, η πλήρης απασχόληση είναι μόλις το 45% των συμβάσεων από 79% το 2009, ενώ με ευέλικτες μορφές απασχόλησης έφτασαν το 54,9% του συνόλου των προσλήψεων από 21% το 2009.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget