ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα ενάντια στις διαγραφές άνεργων σπουδαστών των ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ

Το γεγονός ότι άνεργοι σπουδαστές προκειμένου να φοιτήσουν στα ΙΕΚ θα πρέπει να διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας το οποίο σήμερα Παρασκευή 20 Οκτώβρη θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ.
«Ενώ υποτίθεται πως αυτό το ζήτημα ρυθμίστηκε με σχετική διάταξη στον νόμο 4430/2016 στην πράξη εξακολουθεί να υπάρχει ο αποκλεισμός», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει:
«Η συγκεκριμένη διάταξη ορίζει μεταξύ των προϋποθέσεων την υποχρέωση του άνεργου να δηλώσει τα στοιχεία του προγράμματος που συμμετέχει στον ΟΑΕΔ, πριν την έναρξή του (για τους σπουδαστές των ΙΕΚ, πριν την έναρξη των μαθημάτων). Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός πως κανένας άνεργος δεν είναι ενήμερος για αυτές τις προϋποθέσεις και μάλιστα μέχρι πρόσφατα ούτε καν οι διευθύνσεις των ΙΕΚ.
Είναι χαρακτηριστικό πως η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ που ενημερώνει τις διευθύνσεις πήγε στις 12 Οκτώβρη, 2 ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων. Η απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών σε γονείς των σπουδαστών γιατί δεν υπήρξε τέτοια ενημέρωση είναι πως “δεν είναι υποχρέωση του ΟΑΕΔ να τους ενημερώσει και πως οι ίδιοι θα έπρεπε να το γνωρίζουν …από μόνοι τους καθώς είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο”!!!
Η ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι άνεργοι - σπουδαστές των ΙΕΚ είναι εγκληματική. Ήδη από το 2ο Δημόσιο ΙΕΚ της πόλης μας 14 νέοι άνεργοι διέκοψαν την φοίτησή τους για να μην διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί αμέλεια ενημέρωσης. Δείχνει την αδιαφορία της κυβέρνηση για τις πραγματικές ανάγκες των ανέργων και των σπουδαστών. Την βολεύει προκείμενου να διαμορφώνει την εικόνα πως η ανεργία μειώνεται (όποιος είναι σπουδαστής δεν είναι άνεργος κι ας μην έχει δουλειά). Και με αυτό τον τρόπο να ενισχύει το επιχείρημά της για την περίφημη “δίκαιη ανάπτυξη”. Να ενισχύεται δηλαδή η αίσθηση πως τα “πράγματα αλλάζουν” προς όφελός μας. Για έχουμε προσδοκίες πως η ζωή μας θα βελτιωθεί παρόλο που τα δικαιώματά μας σμπαραλιάζονται και οι ανάγκες μας συμπιέζονται.
Όλα αυτά όταν ακόμη δεν πρόλαβε να κοπάσει ο κουρνιαχτός από το περίφημο αναπτυξιακό συνέδριο στην πόλη μας. Οι εξελίξεις επαναφέρουν την εικόνα στις πραγματικές της διαστάσεις, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ποιο είναι το πραγματικό νόημα αυτής της ανάπτυξης που υπόσχονται για τον λαό και την νέα γενιά.
Καλούμε τους συναδέλφους μας άνεργους-σπουδαστές να αντιδράσουν άμεσα σε αυτό τον εμπαιγμό. Να διεκδικήσουν τη ζωή τους μέσα από τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα. Να αντιπαλέψουν αυτή την κατάσταση απαιτώντας:
  • Να μην γίνει καμία διαγραφή άνεργου-σπουδαστή ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.
  • Να θεωρούνται άνεργοι όλοι οι σπουδαστές που δεν εργάζονται.
  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ (80 % του κατώτατου βασικού μισθού στα 751).
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των σπουδαστών για αναλώσιμα. Δωρεάν μετακίνηση.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναβάθμιση των σπουδών στα ΙΕΚ . Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού βάσει των ειδικοτήτων».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget