ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ Περιοδεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας επισκέφτηκε σήμερα Τετάρτη ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι εν αναμονή εξελίξεων σχετικά με τη μεταβίβαση της επιχείρησης σε άλλον επιχειρηματικό όμιλο. Συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου και στη συνέχεια βρέθηκε στους χώρους δουλειάς συνομιλώντας με τους εργάτες για την κατάσταση στο Ναυπηγείο, για την απεργία στις 28 Νοέμβρη αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις.
Ο Χρ. Κατσώτης, αναφερόμενος τις εξελίξεις στο Ναυπηγείο, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να τις αναμένουν παθητικά, δεν πρέπει να χάνουν χρόνο, καθώς όπως εξήγησε, η πείρα από παρόμοιες εξαγορές ή συγχωνεύσεις δείχνει ότι αυτός που παίρνει την επιχείρηση θέλει να την παίρνει πάντα «καθαρή» από εργασιακά δικαιώματα, με χαμηλούς μισθούς, χωρίς να καταβάλλει αποζημιώσεις, εισφορές κ.λπ. «Οι εργοδότες δεν θέλουν "βάρη", όπως η σταθερή δουλειά των εργαζομένων με συγκροτημένα δικαιώματα, και αυτό τους το παρέχουν οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, με τους χιλιάδες αντεργατικούς νόμους. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει για να ικανοποιούνται οι ανάγκες των εργοδοτών, για να μειώνεται η τιμή της εργατικής δύναμης ώστε να αυξάνεται η κερδοφορία τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε ότι «η πείρα δείχνει ότι στις εξαγορές επιχειρήσεων στην εναλλαγή επιχειρηματιών διατηρήθηκαν δικαιώματα όταν οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν αγώνες για να διασφαλιστούν οι θέσεις δουλειάς τους, για να πληρωθούν κ.λπ.».
Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ακόμα ότι οι γενικότερες εξελίξεις δεν είναι άσχετες με όσα συμβαίνουν στο Ναυπηγείο. Αναφερόμενος στους οξυμένους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις της περιοχής, είπε ότι αυτές οι αντιθέσεις είναι πολύ επικίνδυνες για τους λαούς: «Σκοτώνονται μεταξύ τους και εμπλέκονται και οι κυβερνήσεις για λογαριασμό τους, π.χ. το λιμάνι στον Πειραιά το πήρε η COSCO και οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν για να πάρουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το Νεώριο στη Σύρο, τα ναυπηγεία. Υπάρχει μια σύγκρουση για το ποιος θα κερδίσει περισσότερα, αλλά πάντα στην πλάτη των εργαζομένων. (...) Αυτό το σάπιο σύστημα, πέρα από τη χαμοζωή που μας προσφέρει, μας οδηγεί και σε πολέμους - είτε τοπικούς, είτε γενικούς. Π.χ. αν πάρουν τα ναυπηγεία, για να παράγεται υλικό πολέμου για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αυτό πρέπει να ανησυχήσει τους εργαζόμενους, αφού έτσι γίνονται στόχος αυτές οι υποδομές στο πλαίσιο των ανταγωνισμών».

Πάλη για να υπηρετεί η παραγωγή τις λαϊκές ανάγκες

Ο Χρ. Κατσώτης ανέδειξε επίσης τις προσπάθειες που κάνει το ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων, τις παρεμβάσεις του μέσα κι έξω από τη Βουλή, ενώ τόνισε ότι θα κάνει άμεσα παρέμβαση και στη Βουλή για τους 70 απλήρωτους συμβασιούχους του Ναυπηγείου, όπως και για τις χρωστούμενες ασφαλιστικές εισφορές, επισημαίνοντας παράλληλα τις ευθύνες της κυβέρνησης, που φαίνονται π.χ. στην άρνησή της να δεχτεί την πρόταση του ΚΚΕ να καθίσταται αυτόφωρο αδίκημα η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
Κάλεσε σε οργάνωση της πάλης, τονίζοντας ότι όσο η εργατική τάξη αναθέτει σε κάποιους «σωτήρες» τη ζωή της, τόσο αυτή θα χειροτερεύει. Ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι μέσα από την οργάνωσή τους έχουν τη δύναμη να βάλουν εμπόδια, να καθυστερήσουν μέτρα και να αποσπάσουν κατακτήσεις, όταν παλεύουν κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας, όταν βάζουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Με αυτόν τον προσανατολισμό, σημείωσε, πρέπει να δοθεί η μάχη της απεργίας στις 28 Νοέμβρη, ώστε να είναι μαζική, μαχητική, να στείλει μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης της πάλης.
Σε άλλο σημείο, εξάλλου, ανέδειξε ότι το Ναυπηγείο θα μπορούσε να απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και να παράγει διάφορα προϊόντα, για να ικανοποιήσει ανάγκες του λαού όπως σε μέσα μεταφοράς, πλοία, τρένα, λεωφορεία, αλλά και άλλες μηχανές για μέσα παραγωγής. Επειδή όμως ο σχεδιασμός και η όποια λειτουργία του αποφασίζονται από τους επιχειρηματίες και για τις δικές τους ανάγκες, οι εργαζόμενοι πάνε από το κακό στο χειρότερο. «Αυτό είναι το εμπόδιο που πρέπει να φύγει από τη μέση για να υπηρετεί η παραγωγή τις ανάγκες του λαού και τη ζωή που δικαιούται», σημείωσε.
Κλείνοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που λέει ότι πρέπει να καλυφθούν όλες οι απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης, ότι θα πρέπει να έχουν όλοι δουλειά, που αποκαλύπτει ποιο είναι το εμπόδιο για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες, δηλαδή ο σημερινός τρόπος παραγωγής, που έχει κριτήριο τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget