Τελική ευθεία για το Ασφαλιστικό

Με προσαρμογές στα χρονοδιαγράμματα και με επικοινωνιακούς ελιγμούς, η κυβέρνηση προχωράει στα σχέδιά της για το Ασφαλιστικό, που βασικό στόχο έχουν να απαλλάξουν ακόμα περισσότερο την εργοδοσία και το κράτος από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη με τους εκπροσώπους των «θεσμών», οι τελικές αποφάσεις για το Ασφαλιστικό θα ληφθούν την ερχόμενη Τρίτη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό. Επομένως, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των μέτρων.
Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας άφησε να διαρρεύσει ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι μεν στα προαπαιτούμενα για τη δόση, αλλά σε κάθε περίπτωση, η «μεταρρύθμιση» του συστήματος σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση είναι όρος για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης». Αλλωστε, στο τρίτο μνημόνιο προβλέπεται το νέο σύστημα να ισχύσει από 1/1/2016.
Επομένως, καμιά επανάπαυση από ασφαλισμένους, συνταξιούχους, ανέργους και ανασφάλιστους. Η επίθεση στην Ασφάλιση θα κλιμακωθεί άμεσα και επιβάλλεται να απαντηθεί μαζικά με νέα απεργία.
Δίνοντας μια εικόνα για το εύρος των αλλαγών που συζητάνε κυβέρνηση - κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό, ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε μετά την προχτεσινή συνάντηση ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε περικοπές συντάξεων, χωρίς να έχουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για μία μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα».
Τι προκύπτει από αυτή τη δήλωση; Πρώτον, ότι οι νέες περικοπές σε παλιούς και νέους συνταξιούχους είναι δεδομένες, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Αυτό που επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση, είναι να ντύσει τις παραπέρα μειώσεις με το μανδύα της «δικαιοσύνης», την οποία υποτίθεται ότι διασφαλίζει μέσα από τη συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που μεθοδεύει.
Αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση προχωράει στη ριζική αναμόρφωση του συστήματος, η οποία θα γίνει με βάση το πόρισμα της «Επιτροπής σοφών» για το Ασφαλιστικό, ανεξάρτητα από το τι θα γκρεμίσει τώρα και τι θα αφήσει για αργότερα.
Επομένως, πέρα από τις μειώσεις των συντάξεων, η νέα επίθεση στην Ασφάλιση θα περιλαμβάνει με βεβαιότητα μέτρα που εξασθενούν κι άλλο τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος και το στοιχείο της αλληλεγγύης, όπως είναι και ο άξονας των προτάσεων που κάνει η «Επιτροπή σοφών».
Κι επειδή Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, θα πρέπει να περιμένουμε και μέτρα που προοπτικά θα συρρικνώσουν κι άλλο τις παροχές των Ταμείων και του κράτους στην Πρόνοια και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία. Αλλωστε, οι ενοποιήσεις στα Ταμεία που μεθοδεύει η κυβέρνηση (ένα Ταμείο κύριας και ένα επικουρικής Ασφάλισης για όλους), οδήγησε και στο παρελθόν σε εξίσωση προς τα κάτω των παροχών και των δικαιωμάτων όλων των ασφαλισμένων.

Επομένως, η προετοιμασία για κλιμάκωση και πανεργατική απεργία, στη βάση της δουλειάς που έγινε για την απεργία στις 12 Νοέμβρη από τα ταξικά συνδικάτα, χρειάζεται να δυναμώσει στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς. Οι νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι «αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και αυτό πρέπει να το νιώσει καλά στο πετσί της η κυβέρνηση...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget