ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ

Σχέδιο δράσης σε κλάδους για να γίνει η επιτυχία της κινητοποίησης υπόθεση των εργαζομένων
Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστική απάντηση απέναντι στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς όφελος του κεφαλαίου, όπως και στα προπαγανδιστικά περιτυλίγματα με τα οποία συνοδεύει αυτήν την επίθεση, ενόψει και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ετοιμάζονται να δώσουν εργαζόμενοι και άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νέοι και νέες, δίνοντας μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.
Η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μαζικό και μαχητικό σταθμό για την παραπέρα άνοδο των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Με αυτόν το στόχο δίνουν τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ που ανταποκρίνονται στα καλέσματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και της ΠΑΣΕΒΕ, αντίστοιχα.
Με στόχο να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα, να γίνει η επιτυχία του συλλαλητηρίου υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, τα ταξικά σωματεία ξεδιπλώνουν μια πλούσια παρέμβαση μέσα στους χώρους δουλειάς, πραγματοποιούν εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις.
Γι' αυτήν τη δουλειά των σωματείων ενόψει του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τους προέδρους των Σωματείων Βιομηχανικού Επισιτισμού, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης και Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους
Ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μιλά για τη δουλειά του Σωματείου, που αυτό το διάστημα βάζει στο επίκεντρο της παρέμβασής του και τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς.
Το εργατικό δυστύχημα στα τέλη Ιούλη στην εταιρεία ανακύκλωσης «Κωνσταντινίδης» στην παλαιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, με θύμα έναν 46χρονο εργαζόμενο που καταπλακώθηκε από γερανό, επιβεβαίωσε την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε τέτοιες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης προγραμματίζεται σύσκεψη σήμερα, Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».
Οπως σημειώνει ο Ν. Νατζμέ, «ο κλάδος της ανακύκλωσης βρίσκεται σε ανάπτυξη, διευρύνεται ο όγκος παραγωγής, οι επιχειρήσεις στήνουν καινούργιες ταινίες διαλογής και πολλές από αυτές αποκτούν και εξαγωγικό προσανατολισμό. Αυτή η ανάπτυξη στηρίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες εργασίας, σε μεγάλη εντατικοποίηση, που οδηγεί σε εργατικά ατυχήματα, σε επιχειρήσεις χωρίς γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας.
Οι εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, είναι εκτεθειμένοι στη ζέστη και το κρύο, κάνουν όλες τις δουλειές (τη μια στιγμή στην ταινία διαλογής και την άλλη να καθαρίζουν φρεάτια), δεν γνωρίζουν τι ώρα θα σχολάσουν, αφού έχουν επιβληθεί ωράρια - λάστιχο και έχουν γίνει κανόνας οι έκτακτες υπερωρίες και πληρώνονται με μισθούς - ψίχουλα.
Μπροστά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα περιοδειών στα εργοστάσια. Ανοίξαμε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και πολλές φορές επιβεβαιώθηκε αυτό που καταγγέλλουμε ότι συμβαίνει. Μάλιστα, σε ένα εργοστάσιο, την ώρα της περιοδείας, ένας εργαζόμενος μάς κατήγγειλε ότι λίγη ώρα πριν, είχε χτυπήσει το κεφάλι του και ο εργοδότης του "συνέστησε" πρώτα να τελειώσει τη δουλειά του και μετά να πάει να περιποιηθεί το τραύμα.
Παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας και το φόβο που καλλιεργεί στους εργαζόμενους, κερδίζουμε νέες δυνάμεις. Καινούργιοι εργαζόμενοι συσπειρώνονται στο Σωματείο, ενισχύουν τη δουλειά, που άμεσο στόχο έχει να στηθούν Επιτροπές Αγώνα στα εργοστάσια».
Στους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση
Η Κλεοπάτρα Χοροζίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, σημειώνει:
«Μπροστά στη ΔΕΘ η κυβερνητική προπαγάνδα χτύπησε πάλι "κόκκινο". Μιλούν για επιστροφή στην "κανονικότητα" αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη... Ελαστικές σχέσεις εργασίας, δεκάδες νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα από εντατικοποίηση της δουλειάς, ελάχιστα ως μηδενικά μέτρα ασφάλειας, υποστελεχωμένοι δήμοι, απληρωσιά... Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε.
"Απειλούν" με μη συμμετοχή στην κινητικότητα, με στασιμότητα, άρα και με μείωση μισθών όσους τόλμησαν να μη συμμετάσχουν στην αντιδραστική "αξιολόγηση" προσωπικού. Εχουν συμφωνήσει και θα ψηφίσουν μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη αντεργατικές ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, βάζοντας ουσιαστικά στο "γύψο" το δικαίωμα στην απεργία. Μαζί με επιχειρηματικούς ομίλους, δημάρχους και ΕΕ η κυβέρνηση σχεδιάζει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων των δήμων.
Μαζί με όλα τα παραπάνω έχουμε να σκεφτούμε πώς θα πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος, τι θα κάνουμε με το παιδί μας που έμεινε έξω από τους παιδικούς σταθμούς, τρέμουμε μην αρρωστήσουμε, γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο.
Αυτή είναι η καθημερινότητα που βιώνουμε και καθήκον έχουμε να την αλλάξουμε. Γυρνάμε την πλάτη σε όλους αυτούς που μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι, παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που γεννάνε φτώχεια και εξαθλίωση.
Το Σωματείο μας οργανώνει την απάντηση των εργαζομένων και μέσα από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Σεπτέμβρη. Μπροστά στον κίνδυνο οι συμβασιούχοι να μείνουν για άλλη μια φορά απλήρωτοι ετοιμάζονται για νέους αγώνες, με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, όπου θα δώσουν δυναμικό "παρών". Παλεύουμε και απαιτούμε: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, έξω οι επιχειρηματικοί όμιλοι από όλους τους τομείς των δήμων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς, Υγεία - Παιδεία για όλους».
Σε Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική
Ο Στράτος Κουρτζανίδης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, σημειώνει:
«Οι δυνάμεις του ΣΕΤΗΠ είναι σε κίνηση για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ήδη από τα τέλη Ιούλη, οπότε και συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο με το συγκεκριμένο θέμα. Με ανακοίνωση του ΔΣ εξορμούμε στους χώρους δουλειάς, ενημερώνοντας τους συναδέλφους και πραγματοποιώντας συσκέψεις.
Συζητάμε με βάση την πείρα μας. Αλλωστε, την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται την γνωρίζουμε καλά στον κλάδο, την νιώθουμε στο πετσί μας. Η εργοδοσία αυξάνει την εντατικοποίηση, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που ελέω αδειών ο όγκος εργασίας συσσωρεύεται σε λιγότερα άτομα. Παρατηρούνται καθημερινά όλο και περισσότερα κρούσματα αφόρητης πίεσης, άσχημη και προσβλητική συμπεριφορά για αύξηση της "παραγωγικότητας"! Οι απλήρωτες υπερωρίες στον κλάδο είναι καθημερινό φαινόμενο, την ίδια στιγμή που η κερδοφορία εκτοξεύεται και ο κλάδος βρίσκεται σε "ανάπτυξη". Και συνάμα όλο το προηγούμενο διάστημα εκδηλώθηκε μια προσπάθεια τρομοκράτησης, με μπαράζ απολύσεων πρωτοπόρων συναδέλφων.
Οι συνάδελφοι κατανοούν τις πλευρές αυτές, παρά την υπαρκτή αγανάκτηση και απογοήτευση από τις αυταπάτες που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ, τη Δευτέρα 4/9, θα ανοίξουμε και πάλι τη συζήτηση για το πώς καλύτερα θα οργανωθεί ο αγώνας, πώς με τις αποφάσεις μας και την άνοδο των αγώνων μας θα διαμορφώσουμε τους όρους για την ανασύνταξη και την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ».
Στα Τρόφιμα - Ποτά
«Το κυνήγι της καπιταλιστικής ανάπτυξης πάει χέρι χέρι με το ξεδίπλωμα όλης της γκάμας της αντιλαϊκής επίθεσης. Οι "εθνικοί στόχοι", όπως αυτός της εξόδου στις αγορές και της εξασφάλισης θετικών ρυθμών ανάπτυξης, συνδέονται με καθεστώς μόνιμων θυσιών από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα», μας λέει ο Κώστας Κατσιμένηςπρόεδρος του Σωματείου Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας.
Αναφερόμενος στο πώς τα παραπάνω μεταφράζονται στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, σημειώνει: «Στον κλάδο μας η εργοδοσία, πατώντας πάνω σε όλα τα αντεργατικά μέτρα, εντείνει την τρομοκρατία, την απλήρωτη εργασία - υπερωρίες, αργίες κ.λπ. - προβαίνει σε απολύσεις, εργολαβοποιεί τμήματα, κάνει μειώσεις μισθών. Χώροι δουλειάς που η κερδοφορία και οι εξαγωγές όλο και αυξάνονται, προσλαμβάνουν εργαζόμενους με 586 και 511 ευρώ, μειώνουν τους μισθούς των "παλιών" εργαζομένων, παγώνουν τις τριετίες των εργαζομένων. Σε έναν κλάδο που εντείνονται οι εργολαβίες, η εκ περιτροπής εργασία, οι ατομικές συμβάσεις με μισθούς - ψίχουλα κ.ά., το κεφάλαιο βρίσκεται σε συνεχή κινητικότητα, με μεγάλες ανακατατάξεις, εξαγορές εργοστασίων, κλείσιμο παραγωγικών μονάδων, συγχωνεύσεις ομίλων, συνεχίζει να αυγαταίνει τα κέρδη του και να τα συγκεντρώνει όλο και σε λιγότερα χέρια, μονοπωλώντας την υπόθεση της διατροφής του λαού μας και των παιδιών μας με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας και όχι τη διασφάλιση ποιοτικής και υγιεινής διατροφής για τις οικογένειές μας.
Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο μας, ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, έχει προγραμματίσει περιοδείες σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Συζητάμε με τους συναδέλφους για το επιτακτικό καθήκον της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι του κλάδου τα χρόνια της κρίσης, για το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Ο,τι έχει κατακτηθεί, κατακτήθηκε χάρη στην πρωτοπόρα δουλειά των συνδικαλισμένων εργατών σε κάθε χώρο και στον κλάδο. Με ενιαία πάλη, απέναντι στην περιχαράκωση κάθε χώρου που καλλιεργεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, που υπογράφει μειώσεις στο όνομα των κοινών συμφερόντων εργοδοσίας - εργαζομένων».
Συνέντευξη Τύπου και κεντρική εκδήλωση από το ΠΑΜΕ
Μία μέρα πριν τη μεγάλη κινητοποίηση, την Παρασκευή 8/9, το ΠΑΜΕ προγραμματίζει δύο κεντρικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη:
-- Συνέντευξη Τύπου στις 12 μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
-- Εκδήλωση - συζήτηση, στις 6 μ.μ., σε αίθουσα του ΕΚΘ, με θέμα: «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική πάλη, τη δράση και την οργάνωση των εργαζομένων».

Αναχωρήσεις λεωφορείων

Λεωφορεία για την οργανωμένη μετακίνηση και συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Σεπτέμβρη, θα αναχωρήσουν από:

Δράμα, 3 μ.μ. από την κεντρική πλατεία. Καβάλα, 3 μ.μ., από το Δημοτικό Κήπο. Κατερίνη, 4.30 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας. Κιλκίς, 4.30 μ.μ., από πλατεία Ειρήνης. Κοζάνη, 3.30 μ.μ. από την κεντρική πλατεία. Κομοτηνή, 1.30 μ.μ., από το Δημαρχείο. Λάρισα,4 μ.μ., από το χώρο της Λαϊκής της Τετάρτης, δίπλα στον Πηνειό. Νάουσα, 4.30 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο. Ξάνθη, 2 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας. Πτολεμαΐδα, 3.30 μ.μ., από το Δημαρχείο. Σέρρες, 3.45 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο. Φλώρινα, 3 μ.μ., από το Νέο Πάρκο.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget