ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Παράσταση διαμαρτυρίας στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στις 29 Μάη, στην Πτολεμαΐδα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 29 Μάη στις 3 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Παντελίδης» στην Πτολεμαΐδα, όπου από τις 29 έως τις 31 Μάη θα διεξάγονται οι εργασίες του 38ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, καλεί το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).
«Το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη το επόμενο βήμα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η πώληση μονάδων και ορυχείων, ο περιορισμός της αξιοποίησης του λιγνίτη που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους του κλάδου, για το λαό της χώρας μας και ειδικά της περιοχής μας», αναφέρει το ΣΕΕΕΝ, επισημαίνοντας ότι, «αν κάποιος περίμενε το συνέδριο μιας από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες εργαζομένων στη χώρα μας, να αποτελέσει αφορμή συζήτησης και προβληματισμού για την κατάσταση του κινήματος, μιας δημοκρατικής διαδικασίας που να εκφράζει τις αγωνίες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, να σχεδιάζει τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, σίγουρα περιμένει άδικα».
Για μια ακόμα φορά, σημειώνει το ΣΕΕΕΝ, «το Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ θα αποτελέσει μια φιέστα στην οποία θα εκφραστούν τα συμφέροντα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, πιστοποιώντας τον εργοδοτικό - κυβερνητικό χαρακτήρα της πλειοψηφίας. Καλλιεργούν συστηματικά την αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός θα δει θετικά από τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση, οδηγώντας στη λογική του μικρότερου κακού, “να σώσουμε ότι μπορούμε”. Την ίδια λογική που μας έφτασε ως εδώ. Η υπογραφή τους στην μετοχοποίηση της ΔΕΗ, στην τριχοτόμηση, στην διάλυση του ασφαλιστικού, στην ΕΣΣΕ που προβλέπει απολύσεις κ.ά. έγινε στην ίδια λογική.
Αποδέχονται τις πολιτικές της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας, της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και προτείνουν διαφορετικούς τρόπους να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση όπως η παραχώρηση λιγνιτών στην Ελασσόνα και τη Δράμα, άλλοι προτείνουν το σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”. Παίρνουν θέση στους ανταγωνισμούς μερίδων του κεφαλαίου για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, στηρίζοντας τα συμφέροντα των εργοδοτών τους».
Στόχος τους, συνεχίζει το ΣΕΕΕΝ, «είναι να περάσει αυτή η πολιτική με τις λιγότερες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Αυτή τη γραμμή θα προσπαθήσουν να περάσουν και στο Συνέδριο. Δεν είναι τυχαίο ότι στους κεντρικούς ομιλητές θα έχουν τον υπουργό Γ. Σταθάκη. Έχουν συνήθειο να δίνουν βήμα στους πρωταγωνιστές του εγκλήματος. Στο περασμένο συνέδριο, την ώρα που δινόταν η μάχη για το ασφαλιστικό κάλεσαν εκπρόσωπο των ιδιωτικών ασφαλιστικών να διαφημίσει την πραμάτεια του. Αποκαλυπτική ήταν και η στάση τους στην πανεργατική -  πανελλαδική απεργία στις 17 Μάρτη που την υπονόμευσαν μην παίρνoντας καμία πρωτοβουλία για την οργάνωση της, καλλιεργώντας τον εφησυχασμό στη λογική των εξαιρέσεων (δεν θα πωληθεί το δικό μας κ.ά.)».
Με αφορμή και αυτό το συνέδριο, υπογραμμίζουν οι ταξικές δυνάμεις, «καταγγέλλουμε τη στάση της πλειοψηφίας να μην δέχεται να γίνουν μέλη της Ομοσπονδίας τα κλαδικά ταξικά συνδικάτα όπως το ΣΕΕΕΝ. Δεν είναι τυχαία η στάση τους. Τα επιχειρήματά τους (δεν τα αναγνωρίζουμε επειδή έχει στη δύναμη του εργολαβικούς) είναι αστεία. Στον Σπάρτακο ψήφισαν 700 περίπου οκταμηνίτες, οι οποίοι ως γνωστό εναλλάσσονται από τα οκτάμηνα στις εργολαβίες επομένως μέρος τους είναι εργολαβικοί, επίσης εργολαβικοί ψήφισαν και σε σωματεία όπως η “Ένωση” συμβάλλοντας στον συσχετισμό σε Εργατικά Κέντρα. Επομένως το πρόβλημα τους δεν είναι ότι ψήφισαν εργολαβικοί.
Το πρόβλημα τους είναι ότι στο ΣΕΕΕΝ οι εργολαβικοί έχουν ισότιμη θέση με το υπόλοιπο προσωπικό, τα προβλήματα τους απασχολούν σταθερά τη δράση του, συμμετέχουν στο Δ.Σ του σωματείου. Φοβούνται την ενότητα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς άσχετα εργασιακής σχέσης (μόνιμοι, οκταμηνίτες, εργολαβικοί) σε όλο τον κλάδο (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ορυχείο Αχλάδας κ.α) σε ταξική κατεύθυνση. Φοβούνται την ενότητα των εργαζομένων σε γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία και το κράτος γιατί θα τους χαλάσει τα σχέδια, αφού θέλουν τους εργαζόμενους διασπασμένους, φοβισμένους να σηκώνουν τη σημαία της κάθε κυβέρνησης και της εκάστοτε εργοδοσίας».
Καλούμε, καταλήγει το ΣΕΕΕΝ, «τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Να συμβάλουν στην αλλαγή των συσχετισμών στη ΓΕΝΟΠ, συνολικά στο εργατικό κίνημα. Να μετατρέψουμε τα σωματεία σε εργαλεία μάχης των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοσία και το κράτος. Να βγάλουμε από το λαιμό μας τη θηλιά του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού την φωνή των επιχειρηματικών συμφερόντων στα συνδικάτα».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget